Flash disk verilerinizi virüslere karşı koruma (programsız)

Flash disk verilerinizi virüslere karşı koruma (programsız)

İçinde önemli verilerinizin bulunduğu bir flash diskinizi bir üniversite kütüphanesinde, internet cafede veya başkaların bilgisayarlarında kullanmaktan çekiniyor musunuz? virüs bulaşır diye korkuyor musunuz?  Korkmayın! Bu işlemi uyguladıktan sonra artık verileriniz, virüsler tarafından silinmeye ve değiştirilmeye karşı güvende olmuş olacaklar, üstelik programsız! 😉

Nasıl çalışır? bunun mantığı nedir?

Bildiğiniz gibi; virüslü bir bilgisayara takılan USB Flash disklere, sistemdeki virüsler tarafından otomatikman bazı veriler gönderilir. Sizin verileri değiştirir, üzerine yazar,  aynı klasör isimlerinden “.exe” formatlı virüslü uygulama bulundurur. Bunlar sizin flash diske erişim izni olduğu için rahatlıkla gerçekleşebilmekte, biz ise bu virüslere erişim sağlayacağız. Yani virüsler ya da sistem bizden habersiz bizim flash disklerimize her hangi bir dosya GÖNDEREMEZ.  İzin yok!

Nasıl yani?

Bu işlemi herhangi bir Windows sisteminde ayarlayabilirsiniz. Çok emin değilim ama belki Mac OS’lerde de yapılabilir (denemedim) Flash disk ana dizininde bir klasör, o klasörün içinde de bir klasör düşünün. Flash disk ana dizinine ve 1. klasöre erişim izni sağlayınca sistem artık 2. klasöre erişemeyecek. Burada sadece siz kendiniz veri yükleyebilir , değiştirebilirsiniz, sistem de virüsler de sizden habersiz verilerinize karışamayacak.

Haydi be! harika! Başlayalım o zaman?

Başlayalım. Yalnız burada göreceğiniz 14 görsel sizi şaşırtmasın, bu işlem kesinlikle zor değildir, sadece bilgisayardan çok iyi anlamayanlar için biraz fazla detaya kaçmak istedim ve bunun sonucunda fazla görsel oluşturmuş oldum.

1) Flash diskinizi takın ve biçimlendirin.

NOT: Bu işlem flash diskinizdeki bütün verileri silecektir! Önce verilerinizi bilgisayarda masaüstüne bir klasöre atın, yedeğini alın ve biçimlendirmeye geçin.

Flash diskinize sağ tıklayın ve ardından “Biçimlendir.. ‘i tıklayın.

2) Flash diskte bir klasör içine bir klasör oluşturalım.

Flash disk ana dizininde “Flash disk” adında bir klasör, “Flash disk” klasörün içinde ise “Dosyalar” adında bir klasör oluşturun.

Şimdi ne oldu? Flash diskimizde ana dizinde “Flash disk” adlı klasör ve o klasörün içinde “Dosyalar” adında bir klasör oluşturduk, devam edelim.

3) Flash disk güvenlik ayarı

Flash diskimize sağ tıklıyoruz ve “Özellikler”‘e gidiyoruz.

Ardından üst sekmelerde yer alan “Güvenlik” seçeneğine tıklıyoruz.

4) İzinleri belirliyoruz

Bu flash diske kimler erişebilir? “Everyone” yani herkes tam denetim sağlar olarak ayarlı görülüyor. Bu ayarı değiştirmek için aşağıda “Düzenle..” butonuna tıklayalım.

  

Şimdi aşağıdaki gibi ayarlayın:
İzin ver:
Okuma ve yürütme
Klasör içeriğini listeleme
Okuma
İZİN VERME:
Yazma

5) Değişiklikleri test edelim

Yukarıdaki izinleri ayarladıktan sonra “Tamam” butonuna tıklayıp kaydetin. Daha sonra aşağıdaki gibi denemenizi yapın. Flash diskinize bir dosya sürükleyin, dosyanın flash diske gönderilmesi durumunda erişimin engelleneceğini göreceksiniz. İşte bunu bir virüs olarak düşünün, virüs flash diskinize doğrudan erişemeyecek. 

Bir dosya, stadium.jpg dosyamı taşıyıp deniyeyim..

Gördüğünüz gibi, dosya erişimine izin vermiyor 🙂

6) “Dosyalar” klasörüne erişim izni verin. 

Ki dosyalarımızı orada taşıyabilelim, değiştirebilelim ve yazabilelim, değil mi?  Yani şu anda flash diskte “Flash disk” adlı klasöre erişim yok, “Dosyalar” klasörüne erişim sağlarsak sadece biz değiştirebiliriz. Ayrıca virüsler, “Flash disk” klasörünün içine erişemediği için “Dosyalar” adlı klasörü de göremeyeceğinden dolayı verilerimize erişemeyecekler

Daha önce flash disk ana dizini için izin ayarladığımız gibi, yine aynı yöntemle bu sefer “Dosyalar” klasörüne izin ayarlıyoruz. Burada “Tam denetim” işaretlememiz yeterli olacaktır.

Her şey tamam!  Şimdi son denememizi yapalım. O stadium.jpg dosyasını tekrar yüklüyorum, bu sefer dosyalarımızın yer alacağı “Dosyalar” klasörünün içine..

Ve sonuç başarılı! Dosya erişim engeli olmaksızın transfer oldu. Ancak bu dosya flash diskin ana dizinine gönderemeyiz, orası bizim için bir güvenlik kapısı olacak. Virüsler oradan giremeyeceğinden dolayı dosyalarımız güvenli olarak “Dosyalar” klasöründe kalacaktır. Bir dahaki dosyalar için yine izin ayarı yapmanıza gerek yoktur, yani “Dosyalar” klasörü içinde dilediğiniz kadar izin ayarları olmaksızın klasör oluşturabilirsiniz, yine sizin için erişim izni olacaktır.

   

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Yazarı instagram'da takip edin

zdaylan.com yapımı ve güvencesiyle, GrafikBu.com hizmetinize açılmıştır.


Web Tasarım - Blog hizmetleri - E-Ticaret Sitesi - 3D Modelleme - Logo Tasarım - Video Prodüksiyon - Kurumsal Kimlik gibi, daha çok grafik tasarım ağırlıklı ürünlerimize göz atabilirsiniz.

GrafikBu.com'u ziyaret etmek için tıklayın >>

zdaylan
Grafik Tasarım - Beykent Üniversitesi - 1990 doğumlu, grafik tasarım, 3D modelleme, yazılım ve animasyonla ilgilenir. Ayrıca Grafikbu.com'da grafik tasarım hizmetleri verir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. User112 dedi ki:

    Teşekkür ederim Zübeyir Bey. Çok güzel açıklamışsınız.

  2. erhan dedi ki:

    tesekkürler kardeşim sağolasın.çok işime yaradı.

  3. Mücahit dedi ki:

    Uzun zaman geçmiş ama en merak ettiğim konu fat32 olur mu illa NTFS mi olacak

  4. Veli Tahir dedi ki:

    Teşekkürler kardeşim, net ve anlaşılır bir açıklama olmuş. Başarıyla gerçekleştirdim. Emeğine sağlık.