Grafik tasarım bölümü okumak isteyenler için temel bilgiler

Grafik Tasarım - Beykent Üniversitesi - 1990 doğumlu, grafik tasarım, 3D modelleme, yazılım ve animasyonla ilgilenir. Ayrıca Grafikbu.com'da grafik tasarım hizmetleri verir.
14.03.2019
14.024
A+
A-

Merhaba herkese!  Yoğunluğumdan dolayı uzun süre bir makale yazamadım. Bugün, bir grafik tasarımcı olarak sizlere kendi tecrübelerimden bazı şeyler bilgilendireceğim. Yani şunun gibi sorulara cevap veriyorum: “Neden grafik tasarım? Grafik tasarımcılar ne yapar? Ne kadar maaş alır? Hangi programları kullanırlar? Çizim yeteneğim iyi olmalı mı?

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki ben uzun süre deneyimli bir grafik tasarımcısı değilim, uzun yıllar çalışmış tüm grafik tasarımcılarına saygım sonsuz fakat, şundan emin olabilirsiniz ki, benim burada paylaşacağım bilgiler, uzun yıllar çalışmış bir grafik tasarımcının size vereceği yanıtlardan pek farklı olmayacak.

O halde haydi başlayalım!

Grafik tasarım nedir?

Grafik tasarım; hem dijital (bilgisayar destekli) hem de kağıt üzerinde tasarlanması mümkün olabilen, bir mesaj hedef ketleye ulaştırmak amacıyla broşürler,bannerler,logolar,afişler,websiteler,oyun grafikleri,resimler vs..  gibi şeyleri içeren bir sanat ve eğitim dalıdır.

Neden grafik tasarım bölümü?

Eğer dijital ve kağıt üzerinden çizim yapmayı seviyorsanız, logo,broşür,website,kartvizit,afiş,kurumsal kimlik vs.. gibi şeyleri tasarlamaktan zevk alıyorsanız, özgünlük ve yaratıcılık arıyorsanız, serbest çalışan olarak meslek veya geleceğiniz için bir grafik tasarım ofisi kurmak veya bir grafik tasarım ofisinde çalışmak istiyorsanız, oyun grafiklerini izlemekten keyf alıyor ve siz de böyle grafikler tasarlamak istiyorsanız ve bunlar gibi şeyleri sıkılmadan yapmaya kararlıysanız.. Bu bölüm tam size göre!

Elbette yukarıda saydıklarım bir toplu şart değildir fakat yukarıdakilerden bazıları sizi anlatıyorsa evet, bu bölüm size göre diyebiliriz.

Resim çizim yeteneğim iyi değil, grafik tasarım işini yapabilir miyim?

Aslında çizim yeteneğine sahip olmak, bir yaratıcılık yetkisine sahip olmaktır.  Yaratıcılığınızın olması,  gerek eğitim alırken, gerek grafik tasarım işini yaparken de, okuldaki hocalarınızı, çevrenizdeki arkadaşlarınızı ve işinizde ise  müşterilerinizi etkileme konusunda sizin için önemli bir silah olacaktır.

Ancak yeteneğiniz iyi değil, ama bu bölümü okumak istiyorsunuz. Bence hiç bir şey imkansız değil! Grafik Tasarım bölümünde temel sanat dersleri bulunmaktadır, azıcık isteğiniz olması durumunda kendinizi geliştirebileceğinizi düşünüyorum. Bu derste çizgiler, şekiller, portreler,insanlar,hayvanlar ve meyveler gibi şeyler çiziliyor. İlk başta yamuk çizdiğiniz bir şişeyi, bu tarz derslerden aldığınız eğitimle artık daha düzgün çizebileceğinizi unutmayın. Yeter ki derse olan ilginizi gösterin, sonuçta piyasadaki en iyi tasarımcılar da sizinle aynı şekilde anne karnında dünyaya geldiğini unutmayın, kimse kimseden farklı değil!

Fakat bu yukarıdaki bahsettiklerim yetenek sınavlarına girecek arkadaşları kapsamıyor. Çünkü YKS sınavlarından sonra üniversitede bir grafik tasarım bölümü hak eden birisi, üniversitede bazı temel sanat dersleri alarak kendisini geliştirebilir.

Peki resim çizim yeteneğiniz iyi değil ve yetenek sınavına gireceksiniz?

Buna nasıl cevap vereceğimi bilmiyorum! Çünkü bu yazımı okuyan ziyaretçilerimin resim çizme yeteneklerini görmeden bilemeyeceğim. 

Ancak bunun tek çözümü var: Tabii ki yetenek sınavı öncesi düzenli bir şekilde resim çalışmak!  Nasıl mı? işte sizin için hazırladığım yararlı makale: 10 adımda çizim yeteneğinizi geliştirin! okumanızı tavsiye ederim!

Üniversitede Grafik Tasarım bölümünde hangi var?

Bu tabii ki üniversiteden üniversiteye göre değişir, ancak grafik tasarımda bazı önemli dersler ve benzerleri ile mutlaka karşılaşacaksınız. Mesela bilgisayar üzerinde dijital tasarım çalışmalarınız olacak, temel sanat dersleriniz olacak, bunun gibi dersler olacak. Ben Beykent Üniversitesi’nde okuduğumda (2018) Grafik Tasarım, Ambalaj Tasarım,Temel Sanat, İllüstrasyon ve Web Tasarım gibi bölümle bağlantılı dersler vardı, tabii bunun yanında ortak dersleri sıralamam gerekirse:  Hukuk,İşletme,Sayısal Beceriler (Matematik), Türkçede Eleştirisel Okuma ve Yazma, İngilizcede Eleştirisel Okuma ve Yazma, Kalite ve Yönetim,Genel iletişim, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük,İş Sağlığı ve Güvenliği..  Fazla uzatmak istemedim ama sanırım hatırladıklarım bu kadar.

Derste neler çalışılır?

Dijital tasarım derslerimizde kartvizit,afiş,broşür,antetli kağıt,logo .. Gibi kurumsal kimlik çalıştık. Bilgisayarda dijital portre çizdik, Photoshop ve Illustrator eğitimi almak her grafik tasarım öğrencisi için zorunlu ve önemli olduğu gibi biz de aldık. Daha önceden tecrübelerim için zorlanmadığımı belirtmeliyim 🙂  onun dışında daha sonra dergi tasarımı için InDesign eğitimi aldık. 

Dijital dışında genellikle A3 ve A4’ten oluşan kağıt , schöller kağıtlarında çizimler yaptık. Gölgelendirme, karalama, boyama (guaj, sulu ve kuru boyalar) çalıştık. Kitap kapakları tasarladık.

Grafik tasarımcılar nerede ne iş yapar?

Bir matbaada, reklam ajanslarında çalışabilirler, hatta serbest çalışan olarak da çalışabilirler.  Grafik ve Web tasarım işleri yapan firmalarda çalışabilirler, imkanları varsa kendilerine ofis açabilirler. 

Kurumsal kimlik tasarlarlar yani yukarıda bahsettiğim gibi şirket logosu, kartvizit,afiş,broşür,antetli kağıt,web site tasarım gibi..

Grafik tasarımcılar ne kadar maaş alır?

Bunun net bir cevabı olmaz sanırım. Çünkü bir grafik tasarımcı mezun olduktan sonra önce staj yapmalı ki tecrübelerine güç, başvuracağı firmaya da güven katsın.  Staj yapmamış biri de staj yapmış biri de ilk başta asgari ücrete yakın bir ücretle işe başlayabilirler. Tabii çalışacağı yer torpilli falan değilse, doğal olarak asgari ücret veya biraz daha fazlası ile başlanır. Yani 2500-3000 civarında bir maaş alırlar fakat ileride bu maaş 5000 e de çıkar 8000’e de.. Size kalmış, daha doğrusu çalıştığınız firmanın kalitesi, tecrübelerinize ve yaratıcılığınıza kalmış bir durum. Onu siz değerlendireceksiniz, eğer bu işleri yaparım ben diyorsanız o zaman kendinize olan güveniniz sonsuz olsun, başarılar şimdiden!  

Grafik tasarımcılar hangi programları öğrenirler, en önemlileri hangileri?

Az önce yukarıda da bahsetmiştim birkaç tane ama burada da özellikle değinmek isterim, yeni başlamış bir grafik tasarımcının bilmesi gereken en önemli programlar, ikisi de Adobe ürünü olan Illustrator ve Photoshop’tur.

Illustrator: Bu programda sembol, karakter,kartvizit, portre gibi çizimler yaparsınız. Bu programın en büyük özelliği; çizimleriniz piksel mantığı ile çalışmayacak olmasıdır. Yani çizdiğiniz bir çizgi film karakterine istediğiniz kadar yaklaştırma işlemi (zoom) yapın, grafiğin kalitesi bozulmayacaktır,

Photoshop: Bu programı illaki duymuşsunuzdur, yani Illustrator’u herkes bilmez ama Photoshop’un ne olduğunu bilmeyen yoktur herhalde 🙂 ama yine de ne olduğuna değinmek gerekirse, bu programla çok iyi fotoğraf düzenlersiniz, fotomontaj yaparsınız, manipülasyonlar hazırlarsınız. Başka şekilde nasıl tarif edeceğimi bilmiyorum! 🙂 

Peki bu kadar mı?

Hayır,  Illustrator ve Photoshop bilmek, grafik tasarımcı oldum demek değildir ama yine de grafik işlerini yapabileceğiniz belli bir aşamaya gelmektir. Bunun dışında iki tane daha program öğrenebilirsiniz. Ancak şunu unutmayın, öğrenmek başka, uzmanlaşmak başka!

InDesign: Gazete, dergi falan bu programda hazırlanır. Grafik tasarım bölümünde mutlaka öğreneceksiniz.

Dreamweaver: Web tasarım programı. Web tasarım dersinde öğreneceksiniz.  Photoshop ile web sitenizin grafiklerini tasarlayacağınızı da ayırca belirtmiş olayım.

Bunlar grafik tasarım bölümünde alacağınız genel programlar.  Ben daha önceki tecrübelerim, kurslardaki sertifikalarım ve bildiğim başka diğer program tecrübelerimle bu eğitimi aldım, kendimi avantajlı gördüm çünkü birçok arkadaşımız sıfırdan başladı.

Siz eğer sabırsızsanız, bu programları kullanmayı şimdiden öğrenmek istiyorsanız, durmayın! YouTube’da çok kaliteli ders anlatanlar var. Kanallarını bilmiyorum, ben genelde yabancılardan izlerim. YouTube’da örneğin Photoshop dersleri aratacaksınız, “Photoshop tutorial” yazın, yabancı derslerden alırsınız ama Türkçe ders almak istiyorsanız “tutorial” yerine “dersleri” diye aratırsınız. 

Bunlar dışında grafik tasarımla alakalı olmasa da Adobe Premiere ve After Effects diğer iki güzel program, kendizi video düzenlemede de geliştirebilirsiniz. Tabii bütün bunlar vakit gerektirir ama yeterli zamanınız varsa durmayın, geleceğiniz için!

Neyse kafanızı daha fazla karıştırmayayım 🙂 Size başarılar diliyorum. Sormak istediğiniz soruları yorum bırakarak sorabilirsiniz.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Yazarı instagram'da takip edin

zdaylan.com yapımı ve güvencesiyle, GrafikBu.com hizmetinize açılmıştır.


Web Tasarım - Blog hizmetleri - E-Ticaret Sitesi - 3D Modelleme - Logo Tasarım - Video Prodüksiyon - Kurumsal Kimlik gibi, daha çok grafik tasarım ağırlıklı ürünlerimize göz atabilirsiniz.

GrafikBu.com'u ziyaret etmek için tıklayın >>

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. ceyda dedi ki:

    Merhaba ben ceyda. Lise son aciktan okuyorum bitti sayilir.universitede aciktan grafik tasarim okunuyormu?