IELTS sınavı nedir? nasıl başvurulur?

Grafik Tasarım - Beykent Üniversitesi - 1990 doğumlu, grafik tasarım, 3D modelleme, yazılım ve animasyonla ilgilenir. Ayrıca Grafikbu.com'da grafik tasarım hizmetleri verir.
23.04.2017
5.151
A+
A-

Merhaba herkese,

Geçtiğimiz Perşembe günü IELTS sınavlarına girdim ve buradan size tecrübelerimden bahsetmek istiyorum.

IELTS nedir?

Uluslararası bir şirket, insanların İngilizcesini Listening (dinleme) Reading (okuma), Writing (yazma) ve Speaking (Konuşma) yeteneklerini  ölçer ve onlara sertifika verir. Sertifikayı alan insanlar ise bu sertifika sayesinde üniversitelere kayıt yaptırabilir, İngiltere’ye göçebilir, yurt dışında bir şirkette ya da başka yerde çalışabilir.

IELTS ve TOEFL bu konuda en çok bilinen, en çok duyulan şirketlerdendir. Eğer yanlış bilmiyorsam IELTS İngiliz aksanı, TOEFL ise Amerikan aksanı konuşan insanlar için tercih ediliyor daha çok.

IELTS’a kayıt yapma / başvurma

Ben IELTS tercih ettiğim için TOEFL için kayıt hakkında pek bilgim yok. Dolayısıyla TOEFL hakkında burada tecrübelerimi paylaşamayacağım.

IELTS British Council tarafından uygulanıyor.  IELTS sınav başvurularını British Council sitesinden kayıt yapmanız gerekcektir. Kayıt işlemleri gayet kolaydır.

https://www.britishcouncil.org.tr/exam/ielts/registration adresinden IELTS’e kayıt yapabilir, uygun gördüğünüz tarihlerdeki sınavlar için başvurabilirsiniz.

IELTS kayıt ücreti nedir?

IELTS kayıt ücreti için 575 TL’dir.  Kredi kartı ile ödeme yapılabiliyor.

IELTS sınavı hakkında bilgiler

Sınav yeri hakkında

Sınav yerini Taksim’de falan bekliyordum sınav Beşiktaş şehrinde seçildi. Bana sınav yeri olarak İstanbul’da Wyndham İstanbul Levent ve Mercure Istanbul Bosphorus Hotel’de çıkmıştı. Beşiktaş-Şişli arasında olan bu iki yer her ne kadar ayrı yerlerde de olsa bir birine yakın yerler.

Sınav hakkında

İlk olarak birinci mekanda Listening,Reading,Writing sınavları görüyorsunuz. Daha sonra ikinci sınava Speaking (konuşma)ya katılıyorsunuz.

Şunlar hakkında detay vermemde fayda var;

Listening (Dinleme)

  • Bu sınavda bilgisayardan açılan mp3 dosyalarını dinliyorsunuz. Kağıtta olan boşlukları dinleyerek dolduruyorsunuz.

Ben dinlemede biraz sıkıntı çektim çünkü doğuştan olan işitme sorunum olduğu için hoparlör ve telefon gibi cihazlardan gelen sesleri net anlayamıyorum. Üye olurken “bir engeliniz var mı?” sorusuna “işitme engellisiyim” işaretlemiştim ama daha sonra sınava girerken öğrendim. Maalesef 3 ay önceden onlara bilgi göndermem gerekiyormuş. Bana yanlış bir sınava girdiğimi söylediler. Maalesef sınav sırasında yardımcı olamadılar, benim de elimde olmayan bir durum ama verecekleri puanların hepsinin dinlemeye bağlı olacağını sanmıyorum. Çünkü diğer sınavlar da var ve iyi geçti diyebilirim. Mülakat vardı 2. sınavda. O da fena değildi, iyidi. 🙂

Sınavda yeterli puan alsam da almasam da şimdilik yurt dışında ilk olarak İngilizce hazırlık okumaya karar verecek gibi bir düşüncem var.  Ayrıca bu düşüncem sınava girmeden önceden beri var yani sınavla alakalı bir durum değil. İngilizceyi yazışarak öğrendiğim için pronounciation gibi bazı sorunlarım olmalı.

Reading (Okuma)

  • Bir kitapçık veriyorlar size 1-2 sayfada bir paragraf  var, diğer sayfalarda başka paragrafa geçiyor. Kitapta okuduklarınızdan ne anladığınızı yazmanızı istiyor. Boşluklar belirtiliyor size de onları sınav kağıdına cevaplara giriyorsunuz.

Writing (Yazma)

  • Bu sınavı sevdim. Ne kadar başarılı oldum bu sınavda henüz bilmiyorum ama yukarıda belirttiğim gibi ben İngilizceyi yazışarak öğrenmiştim. Eskiden MSN Messenger zamanından beri yabancı insanlarla yazışarak öğrenmiştim. Hatta bazı insanların İngilizce konuşamamasından yararlanıp internetteki çeviriler sayesinde Portekizce,İspanyolca,Almanca gibi dillerden az da olsa kelimeler öğrendim.Bu sınavda 2 tane kağıt verdiler. Bir tanesinde grafik vardı. İstatistik grafiği idi. Diğer kağıtta ise soruyu tam hatırlamıyorum ama “İnsanlar, trafik ve ulaşım sorunları ile uğraşıp şehirde yaşamak istemeyenleri şehirde yaşamaları için nasıl cesaretlendirebilir?” gibi bir soru vardı. Bunları cevap kağıtlarına yazıyoruz.

    Mesela istatistik grafiğinde 1992’de Birleşik Krallık’ta mezun olan öğrencilerin hangi meslekleri seçtiğine dair oranlar belirtilmişti. Yanında 2 istatistik grafiği daha vardı onlar da 1997 ve 2002. Yani diğer yıllarda istatistik grafiğinde hareketlik oluyor ve bunu İngilizcenizle anlatıyorsunuz.

    Writing’te iyi puan almanın en doğru yollarından biri ise cevaplarda farklı kelimeler, yani alternatif kelimeleri tercih etmeniz, yeterince çok kelime bildiğinizi kanıtlamanız olacaktır.

Speaking (Konuşma)

  • En heyecan verici, en zevkli bölümü bu olmalı bence 🙂  Mülakatı sağlayan yetkiliyle yüz yüze konuşuyorsunuz. Size sorular soruyor. Mesela okumayla alakalı, okumanın dünyaya etkisi, faydası nedir?  veya relaxing (rahatlama/dinlenme) den de soruyor. Senin için en iyi rahatlama yolu nedir? çevrenin rahatlaması için görüşünüz nedir? gibi sorular soruyorlar. Daha sonra mülakatı gerçekleştiren yetkili size bir kağıt verir. O kağıdı okuyup size verecekleri diğer kağıda kalem ile o kağıtta sorulan sorular hakkında düşüncelerinizi yazıyorsunuz.
    1 dakikalık süre içerisinde o kağıttaki soruları değerlendirmeniz gerekiyor.O kağıtta aynı konuya dayalı yaklaşık 3 tane soru sorulur; “boş vakitlerinizde ne yapıyorsunuz?”, “boş vakitlerinizde kitap okuyor musunuz?” , “Arkadaşlarınız boş vakilerini nasıl harcıyor?” gibi sorular sorarlar genelde.  Yani mesela size futboldan bahsetmişse muhtemelen diğer sorular da futbol ile alakalı olacaktır.

Sınava girerken neler getirmeliyim?

  • Sınava girerken vatandaşlık kimlik kartınız ve yanında varsa pasaport veya ehliyetinizi getirin.  Beraberinde kurşun kalem, silgi ve kalemtraş getirmeyi unutmayın.
  • İçeriye telefon,poşet,montunuzu almıyorlar. Ancak güvenliği iyi sağlıyorlar diyebilirim. Montunuzu asıyorlar, telefonunuzu montunuzun cebine koyabilir veya onlara bırakbilirsiniz.

Orada ücretsiz olarak su ikram edildi ancak her zaman her sınav yerinde böyle midir bilemeyeceğim dolayısıyla kendi suyunuzu getirmenizi de hatırlatmak isterim.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Yazarı instagram'da takip edin

zdaylan.com yapımı ve güvencesiyle, GrafikBu.com hizmetinize açılmıştır.


Web Tasarım - Blog hizmetleri - E-Ticaret Sitesi - 3D Modelleme - Logo Tasarım - Video Prodüksiyon - Kurumsal Kimlik gibi, daha çok grafik tasarım ağırlıklı ürünlerimize göz atabilirsiniz.

GrafikBu.com'u ziyaret etmek için tıklayın >>

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.