Photoshop | Resimleri HDR (Yüksek Dinamik Aralık) yapma

31.05.2017
4.724
A+
A-
Photoshop | Resimleri HDR (Yüksek Dinamik Aralık) yapma

Biliyorsunuz bazen fotoğraf çektiğinizde kameranız sadece belli bir bölgeye odaklandığından diğer bölgeleri karanlık ya da bulanık çıkabiliyor. Bir fotoğrafı Photoshop’ta HDR (Yüksek Dinamik Aralık) haline getirmek mümkün. Peki nasıl yaparız?

HDR özelliğini kullanmayı sevenler genelde ikiye ayrılır. Bazı insanlar HDR’nin “exposure” yani “pozlama” özelliğini beğenirler. Karanlık bölgeleri aydınlatmak isterler. Bazı insanlar da bir karede tüm alanların net gözükmesini isterler. Yani çok karanlık çıkmamış yerlere hafif aydınlık vermek, net çıkmamış yerleri ise netleştirmek isterler.

Bir fotoğraf deneyelim. Ben bunu kendi ofisimizde deneme olarak çektim. Çok iyi olmayabilir belki ama olsun burada asıl amacım sizlere bu işin mantığını anlatmaktır. Fotoğrafı daha güzelleştirmek size kalmış.

Nasıl yapılır?

İlk önce aynı kareye makineyi kıpırdamadan 4 tane fotoğraf çekin. Yalnız fotoğrafları çekerken 1. fotoğrafta pozlamayı en yukarıya odaklayın. 2. fotoğrafta yukarı ile orta bölge arasında odaklayarak çekin. 3. fotoğrafta orta ve biraz aşağı bölgeye doğru odaklayarak çekin. 4 fotoğrafta ise en aşağıdaki bölgeden odaklayarak fotoğrafları çekin.

Daha sonra Photoshop programınızı çalıştırın ve Resim 1’de gösterildiği gibi “File -> Automate -> Merge to HDR Pro…” yolunu takip edin.

Resim 1

Aşağıdaki pencere açıldıktan sonra Gözat anlamına gelen “Browse…” butonuna tıklayın ve çektiğiniz resimler için gözatın.

Resim 2

Resimleri en karanlıktan en açık renklisine göre sıralayın. 1.jpg, 2.jpg. 3.jpg, 4.jpg gibi isimleri değiştirmeniz önerilmektedir. Burada isim değiştirmeden yaptım ama siz en karanlıktan en açık renklisine göre 1’den son rakamına kadar isimlendirin. Seçerken Resim 8’de belirttiğim gibi 1.jpg, 2.jpg, 3.jpg, 4.jpg gibi düzenli olarak sırasıyla seçmeyi unutmayın (!)

Resim 3

Seçtiğim fotoğrafları teker teker bana gösteriyor. Burada dilerseniz manuel olarak ISO,Exposure ve f-Stop değerleri gibi birkaç ayar uygulayabilirsiniz.

Resim 4

Resim 5

Resim 6

Bazı ayarları yaptıktan sonra görüntü böyle oldu. Soldaki orijinal resim, sağdaki ise Photoshop’ta HDR’ye çevirdiğim resim.

Resim 7

Şimdi başka çektiğim fotoğrafları HDR özelliğine çevireceğim. Yukarıda bahsettiğim gibi karanlıktan aydınlığa doğru 1.jpg,2.jpg,3.jpg … gibi isimlendirin ve hepsini sırasıyla seçtiğinizden emin olun.

Resim 8

Resim 9

Seçtiğim kareleri birleştirdi. Daha sonra birkaç ayar yapıp nasıl daha iyi görülüyorsa öyle bıraktım.

Resim 10

Bu da Önce-Sonra hali

Resim 11

HDR Toning yoluyla da aşağıdaki adımları izleyip resimlerinize HDR özelliği verebilirsiniz

Resim 12

Resim 13

Resim 14

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Yazarı instagram'da takip edin

zdaylan.com yapımı ve güvencesiyle, GrafikBu.com hizmetinize açılmıştır.


Web Tasarım - Blog hizmetleri - E-Ticaret Sitesi - 3D Modelleme - Logo Tasarım - Video Prodüksiyon - Kurumsal Kimlik gibi, daha çok grafik tasarım ağırlıklı ürünlerimize göz atabilirsiniz.

GrafikBu.com'u ziyaret etmek için tıklayın >>

zdaylan
Grafik Tasarım - Beykent Üniversitesi - 1990 doğumlu, grafik tasarım, 3D modelleme, yazılım ve animasyonla ilgilenir. Ayrıca Grafikbu.com'da grafik tasarım hizmetleri verir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.