Türkiye güvenliği için S-400 alınmalı mı?

Grafik Tasarım - Beykent Üniversitesi - 1990 doğumlu, grafik tasarım, 3D modelleme, yazılım ve animasyonla ilgilenir. Ayrıca Grafikbu.com'da grafik tasarım hizmetleri verir.
21.03.2017
2.049
A+
A-

Rus yapımı olan bu savunma sistemi (S-400) dünyanın en iyi savunma sistemlerinden biri olarak biliniyor. Çap içerisinde yaklaşık 400 KM  alanı füze tehditlerine karşı koruyabiliyor. Özellikle savaş uçakların korkulu rüyası olduğunu söyleyebiliriz.  Bugüne kadar birçok ülke Rusya’dan S-400’e satın almak istedi fakat Rusya, Çin ve Hindistan haricinde hiçbir ülkeye bu savunma sisteminden henüz resmi olarak satış yapmış değil.

Rus hükümeti geçtiğimiz aylarda Türk hükümetine S-400 satabileceklerini duyurmuştu. Bu gelişmeden birkaç ay sonra Türk hükümeti bu teklife sıcak baktı ve bugünler iki ülkeden ilgili yetkililer S-400 konusunda anlaşmaya varmak için görüşüyorlar.

Ben de bu habere çok sevindim çünkü bu sistemlerden ülkemizde en az bir tane de olsa bulunmasını istemişimdir. İstiyorum istemesine de..  Rusya’ya olan güvenimiz ne kadar doğru? bu işte bu soru insanı düşündürüyor..

Geçenlerde Rusya bizim askerlerimizi Suriye’de “yanlışlıkla” vurmasaydı belki bugün daha da güvenebilirdim. Rusya bugün bizden salatalık bile almıyor, ayrıca onlar hâlâ Türk vatandaşlarına vize uygulamakta.  Bizim de biraz mesafeli olmamız gerektiğini düşünüyorum. Barıştıktan sonra öyle yalvarır gibi dostluk kurmaya çalışmak bir ülkenin dış görünüşü açısından hoş görülmez. Öyle ülkeler aşağılık olur, Türkiye öyle bir ülke olmamalı.

Ama ne olursa olsun acilen birkaç hava savunma sistemine ihtiyacımız var. Yoksa İran ve İŞİD tehditlerine karşılık biz yine “bak seni abime şikayet ederim!” demekten başka bir şey yapamayız.  2013 yılında Çin’den beklediğimiz savunma sistemini almaktan vazgeçtik, yerli savunma sistemimizi yapacağız dedik ama henüz olumlu bir aşamaya gelmedik. NATO da kendi Patriot sistemlerini “süresi geçti” bahanesiyle geri çekmişti.  Böyle olunca ülke hava sahası maalesef tehditlere karşı savunmasız kaldı.

Yerli savunma sistemlerini yapana kadar en az bir tanesiyle anlaşmalıyız.  Bana göre S-400 en iyisi.  Çin’in bile bu sistemi aldığına göre kendi sistemlerine güvenmiyor diyebilir miyiz? olabilir, belki de öyle. O zaman Çin’den kendi füzelerini almamakla pek kötü etmemişiz.

S-400 alırsak bu sistem hangi bölgelerde çalışacak?

Uydu üzerinde Türkiye topraklarında 400 KM daire alanları çizdim Hem Kuzeydoğu hem Güneydoğu bölgesini gördüğü için bana göre en iyisi Van yakınlarındaki merkezi olabilir ancak Hatay bölgesi şimdilik daha önemli. Van yakınlarında yerleştirilirse İran,Suriye,Irak abartmayalım ama Ermenistan yerli savunma sistemini üretene kadar bu ülkelerin tehditlerine karşı korunmuş oluruz.

S-400 alırsak kaç batarya verecekler?, birden fazla bölgelerde iş yapabilecek mi? bu konularda bilgim yok ancak hnagi bölgelerde daha çok tehdit var, hangi bölgelerde iyi iş yapar diye düşündüğüm zaman maalesef aklıma Orta Doğu’daki kanlı ülkeler geliyor. Yani Suriye’den,Irak’tan (İŞİD) bir de hep tehdit eden, balistik füzeler geliştiren İran’ın amacı da belli mi olur? tabi ki o bölgeleri korumak gerekir.  Yunanistan da bazen hava sahamızı ihlal ediyor mümkünse bir batarya da ülkemizin Ege bölgesinde Yunan adaları ve Yunanistan topraklarının çoğunu görebilecek kadar en batısına yerleştirilmeli.

 

Peki Suriye’de bulundurursak bu silahı ne olacak? Rus uçaklarına dahil çalışacak mı?

Merak ettiğim aynı zamanda zor bir soru benim için de.. Doğru bilgi vermem mümkün değil ama mantıklı düşünerek doğruyu tahmin edebiliriz.  S-400’ler o bölgelerde muhtemelen çalışır ama Rus uçaklarını görmeyebilir. Çünkü yazılım mantığıyla düşünürsek bu mümkün. Zaten bu ülke bugün bu silahı diğer ülkelere satabiliyorsa muhakkak içinde kendi komutlarını dinleyecek yazılımları da mevcuttur.

Rus yapımı olduğu için Rus yazılımı ile çalıştığından Rusya istediği zaman bu silahı uzaktan çalışmaz hale getirebilir, kendi uçaklarını göstermeyebilir, füzeleri çalıştırıp bizim uçakları da vurabilir, hatta bir ABD uçağını vurdurup başımıza dert de açabilir. Öyle olursa Rus uçağını vurduğumuz gibi bu kez ABD için yine ayıklamak zorunda kalırız pirincin taşını..

Başka bir ülkenin silahına güvenmek gurur meselesi olmaz dolayısıyla yerli savunma sistemimizi bir an önce yapmalıyız. Umarım en kısa zamanda yerlisini yaparız ve NATO’ya entegre etmeyiz.  NATO’ya da Rusya’ya da çok güvenmiyorum, ülkemize ait en önemli silahlar bizim elimizde olmalı bence.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Yazarı instagram'da takip edin

zdaylan.com yapımı ve güvencesiyle, GrafikBu.com hizmetinize açılmıştır.


Web Tasarım - Blog hizmetleri - E-Ticaret Sitesi - 3D Modelleme - Logo Tasarım - Video Prodüksiyon - Kurumsal Kimlik gibi, daha çok grafik tasarım ağırlıklı ürünlerimize göz atabilirsiniz.

GrafikBu.com'u ziyaret etmek için tıklayın >>

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. ogulcan dedi ki:

    merhaba zdaylan. en çok fsx thy uçak eklemek istiyorum fakat yeterince kaynak bulmadığım için uçak ekleyemiyorum lütfen nasıl uçak ekleneceği hakkında bir makale yada video çekermisin ??

    1. zdaylan dedi ki:

      Merhaba Ogulcan, FSX için uçak ekleme hakkında daha önce makale açmıştım. Makale adresi: https://www.zdaylan.com/flight-simulator-ucak-ekleme/ Umarım yardımcı olur.

      1. ogulcan dedi ki:

        tmm ama aircrafta giriyorum fltsim 6 yazıyorum sonra da kaydete tıklıyorum fakat erişim engellendi diye uyarı veriyor bu sorunu nasıl aşabilirm??

        1. zdaylan dedi ki:

          O aircraft.cfg dosyasının içindekilerini bir not defterine kopyala daha sonra aircraft.cfg dosyadını aircraftt.cfg diye değiştir. Yerine not defterinde saklı tuttuğun kodlarıyla beraber o not defterini Dosya -> Farklı kaydet.. -> (aşağıdan tüm dosyalar için seç) aircraft.cfg olarak isimlendirerek o dizine kaydet. Sorun çözülmüş olacak.