WordPress – Yedekleme

07.12.2015
1.584
A+
A-
WordPress – Yedekleme

WordPress blogunuzun verileri hostinginizde yedeklenir. cPanel veya Plesk muhtemelen ikisinden birine sahipsiniz, veritabanı verilerinize ulaşmanız için hosting panelinize girip veritabanlarından kendi blogunuz için açmış olduğunuz veritabanı dosyasını “dışarı aktar” seçeneğiyle bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

 

WordPress yedekleme mantığı

Sitenizin dosyalarında bulunan Wordpress dosyalarınız hasar görse bile WordPress blogunuzdaki yazılar, kategoriler, sayfalar vs.. hepsi olduğu gibi veritabanınızda saklı durur ve zarar görmez. Site dosyalarınızın silinmesi sadece wp-content içindeki “plugins” (eklentiler) “uploads” (resimleri içine yüklediğiniz dosya) ve “themes” (temalar) gibi dosyalardan zarar görür ama asla WordPressteki yazılarınız , yorumlarınız , sayfalarınız vs.. tema ne kadar zarar görürse görsün o bilgileriniz veritabanınızda saklı olduğu sürece hiç zarar görmezler. Dediğim gibi sadece wp-content içerğine dikkat edin , yani wordpress’inizi yedeklerken sadece veritabanınızı değil, wp-content içeriğini de bazen yedekleyin. Çünkü wp-content içeriğini yanlışlıkla silme ihtimaliniz veya hosting tarafından sizin hostu periyodik olarak yedeklemeleri sırasında gelebilecek bir hata nediyle tüm wp-content içerğini kaybedebilirsiniz maalesef.

 

Kısaca;

Veritabanı:

WordPress girdileriniz, (yazılar,sayfalar,yorumlar vs..) içinde saklı tutar ve site dosyalarınızın içerisinde bulunmadığı için site dosyalarınızın silinmesinde zarar görmez.Eğer veritabanınızı zamanında yedeklemediyseniz, yanlışlıkla silinir veya bir nedenle istenmeyen bir girdi ile veriyi berbat duruma getirirseniz kaybedersiniz. Yedeklenmesi için önemlidir.

Site dosyalarınız (Sitenizin FTP’si üzerinden):

Tema tasarımları, yazı içerisine eklediğiniz görseller, eklentiler ve wordpress admin paneli & diğer Wordpress dosyaları içerir.  Dosyalarınızın silinmesi veya bir şekilde zarar görmesi halinde eğer wp-content içinde bulunan görseller,temalar ve eklentiler daha önce yedeklenmemiş ise kaybedersiniz. Veritabanındaki kadar önemli olmasa da görselleri ve temaları içine depolaması nedeniyle yedeklemesi önemli olan dosyalardır.

 

WordPress veritabanı yedekleme – (Plesk üzerinden)

Yedeklemeye başlamak için önce pleskinize giriş yapın daha sonra Veritabanları’ndan WordPress’inizin yüklü olduğu veritabanınızın hemen yanında bulunan “Webadmin” linkine tıklayın.

Açılan pencerede üst sekmede gördüğünüz gibi, “Dışa Aktar (export)” linkine tıklayın.

Veritabanınızı dışa aktarmaya yani bilgisayarınıza indirmeye hazırsınız. Git’e tıklayın.

Ve indirme başladı. Bu dosya WordPress’inizin veritabanı dosyanızdır, onu bilgisayarınızda ya da taşınabilir diskler, DVD veya varsa bilgisayarınızın D: Sürücüsü de olabilir. İçine siteniz için özel bir klasör açın ve veritabanlarını yedeklediğiniz zaman içine depolayın.

Yedekleme sonrası bu yedeklenen veriyi geri yüklemek için “İçeri aktar” tıklanır ve yedeklediğiniz dosyayı göz atıp seçtikten sonra içeri aktarma işlemini sağlayabilir böylece eski tabloları geri yüklemiş olursunuz. Ancak bunun için yeni veritabanı ve kullanıcı açmanız önerilir, aynı kullanıcı üzerine eklemeyin. Yeni veritabanı ve kullanıcı açtıktan sonra kurulum ayar dosyası olan wp-config.php’yi düzenleyip yeni veritabanı ve kullanıcı bilgilerini girmeniz gerekecektir.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Yazarı instagram'da takip edin

zdaylan.com yapımı ve güvencesiyle, GrafikBu.com hizmetinize açılmıştır.


Web Tasarım - Blog hizmetleri - E-Ticaret Sitesi - 3D Modelleme - Logo Tasarım - Video Prodüksiyon - Kurumsal Kimlik gibi, daha çok grafik tasarım ağırlıklı ürünlerimize göz atabilirsiniz.

GrafikBu.com'u ziyaret etmek için tıklayın >>

zdaylan
Grafik Tasarım - Beykent Üniversitesi - 1990 doğumlu, grafik tasarım, 3D modelleme, yazılım ve animasyonla ilgilenir. Ayrıca Grafikbu.com'da grafik tasarım hizmetleri verir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.