Yurt dışına kargo gönderme & yurt dışından kargo alma

08.01.2016
59.667
A+
A-
Yurt dışına kargo gönderme & yurt dışından kargo alma

Yurt dışına bir arkadaşınıza veya başka birisine veya bir şirkete kargo göndermek istiyorsunuz veya yurt dışından size kargo gönderilecek.. Peki nasıl gönderilir neler yapılır? (Aşağıdaki sık sorulanları görmeyi unutmayın)

Yurt dışına kargo gönderme

Yurt dışı kargo konusunda en ucuz hizmeti PTT vermektedir. PTT yerine özel bir şirket yani MNG,Yurtici Kargo,Aras Kargo gibi özel şirketleri tercih ederseniz bunun maliyeti farkla yüksek olacaktır ama özel şirketlerin daha fazla avantajları var bunlar ise; daha güvenilir olması ve daha kısa sürede hedefe ulaşım sağlanmasıdır.

Eğer ucuz maliyetli yolunu arıyorsanız PTT’yi tercih etmelisiniz. PTT üzerinden uygulanan yurt dışı gönderileri genelde 15 ile 25 gün içinde alıcıya iletiliyor. Özel şirketlerden biri ile gönderirseniz ödeyeceğiniz seçeneğe bağlı olup 3-5, 5-8 gün aralarında alıcıya iletilir. Genelde PTT tercih edilirken, kolinin erken ulaştırılması gerekince ise özel şirketler tercih ediliyor.

Gönderim fiyatları

Göndereceğiniz ülkeden ülkeye değişir, PTT ile 2 KG koli gönderdiğiniz zaman fiyatları ülkeden ülkeye fark gösterip genelde 55-60 TL civarında oluyor. Özel şirketle 2 KG göndermenin bedeli ise en az 125 TL civarında.

PTT resmi sitesinden, göndermek istediğiniz ülke için göndereceğiniz ağırlığa göre fiyat sorgulayabilirsiniz. TIKLAYIN.

Yurt dışına kargo gönderisi için unutmamanız gerekenler:

  • PTT ile gönderiyorsanız koliyi kendiniz hazırlamalısınız. PTT koli hizmeti vermiyor.

Ben kendim bizzat daha önce Brezilya (4 kez), İsviçre (2 kez), Hindistan ve Güney Kore (1 kez) koli gönderdim ama hiçbir zaman kendi kolilerinden yararlanamadım, hatta bazen öyle sinir eden PTT çalışanları var ki.. Koli bir sabun markasına aitti ve bana kolideki reklamı kapatmam için kırtasiyeden kap almamı rica ettiler

  • Alıcının telefon numarasını mutlaka adresiyle beraber yazın.

Ya kargo alıcıyı bulamazsa, ya alıcı evinde ya da iş yerinde değilse? genelde en fazla 1 hafta kadar kargo şubesinde bekler yine ulaştırılmaya çalışılır ama ulaşılamazsa koli size geri gönderilmek üzere yola çıkar ve verdiğiniz paralara yazık olur. Böyle problemler yaşanmaması için mutlaka alıcının telefon numarasını yazın.

  • Cam şişe, kum, alkol, bıçak vs.. türlerinden uzak durun.

Eğer yurt dışına içecek gönderiyorsanız cam şişesiz içeceklerden gönderin. Koliyi bantlayıp hazır bir şekilde PTT’ye gitmenizi tavsiye ederim, en azından içinde ne var diye soruyorlar genelde açmıyorlar ama açabilirler de, ama bunu dememin sebebi cam şişesi koyabilesiniz diye değil, normal bir kutu içecek , kutu kola diyelim siz onları orada koliye koyarken “efendim içecek göndermiyoruz” deyip gıcıklık yapabiliyorlar, hazır halde getirin içinde ne var ne yok anlatın eğer içinde bıcak ve cam gibi nesneler varsa koliniz xRay’den geçince yakalanır ve büyük ihtimal koli size geri gönderilir.

NOT: Ben daha önce Brezilya’ya cam şişe içinde fındık ezmesi göndermiştim bir sorun çıkmadı yani denemenizde fayda var ama alkol ve uyuşturucu oldu mu kesinlikle yasak, kabul etmezler.

  • Tropikal ülkelere çikolata gönderiyorsanız bir gazetenin içine sararak göndermenizde fayda var.

Detay:

Eğer hava yolu ile gönderiyorsanız PTT ekibi kolinizi kontrol merkezinde kontrol ettikten sonra havalimanındaki merkezine transfer eder, havlimanından ise göndereceğiniz ülkeye seyahat eden bir havayolu şirketi veya bazı kargo uçaklarının kargo bölümüne gönderir, uçak, kolinin gönderildiği ülkeye vardığında ürün o ülkenin kargo ekiplerine aktarılır oradan o ülkenin kargo markalarından bir tanesi ise arkadaşınıza iletir. Ücretini siz ödediğiniz için bir aksilik olmadıkça karşı taraftan kargo ücreti almazlar.

Koli belirttiğiniz adresteki eve veya iş yerine gönderilecektir, şehirdeki posta şubelerine değil.

Yırt dışından size kargo gönderiliyorsa

Adresiniz Türkçe karakter olmamalı. Mesela adresinizde bulunan “ü,ı,ş,ğ,ö,ç” gibi harfleri yazmak yerine “u,i,s,g,o,c” olarak yazın.

İçinde Nike veya Adidas markalı faturasız bir ayakkabı veya 90 dolar üzeri faturasız bir ürün bulunuyorsa koliniz gümrüğe takılabilir.

Yukarıda belirttiğim gibi satıcı veya gönderici yurt dışına kargo göndermesi durumunda parayı o ödemek zorundadır, yani yurt dışında birisine “ben gömleğimi unuttum bana gönderin ücretini ben kapıdan ödeyeyim” diyemezsiniz, gönderen ödemek zorundadır.

 

Sık sorulan sorular ve cevapları

Yurt dışından sipariş edeceğim veya göndereceğim bir ürünün gümrükte tutulma ihtimali nedir?

  • Yurt dışından Türkiye’ye gelen ürünlerin yanında faturası yok ve telefon, tablet,laptop gibi yasak ürünlerden değil ise fiyat değerini tahmin ediyorlar. Türkiye’ye gönderdiğiniz ürünlerin gümrükte tutulma fiyat limiti genelde 90 dolardır. 90 dolardan fazla olan ürünler için alıcılara vergi ödetiyorlar.
  • Fakat gümrük çalışanlarının ruh sağlığına bağlı bir durum gibi bu..  Bazen 50 dolarlık ürünler için bile vergi ödetiyorlar. Belki fiyat değeri yazılmadığından ürünün 90 dolardan pahalı olduğunu düşünüyorlardır.
  • Ürünün büyük ve ağır olması da önemli bir durum. Büyük ve ağır olan ürünler genelde pahalı ürünler oldukları için dikkatle inceleyip verdikleri karara göre işlem yapıyorlar.

Yurt dışından Türkiye’ye telefon sipariş edebilir veya gönderebilir miyim?

  • Maalesef. Türkiye Cumhuriyeti gümrük koşullarına göre telefon gönderimi tespit edildiğinde anında göndericiye iade edilir. Alıcıya ulaştırılmaz, alıcıya ulaştırılmadığı gibi vergi de ödetilmez. (Tablet ve laptop gibi pahalı teknolojik ürünler de buna dahildir)

Yurt dışına çikolata ve bunun gibi atıştırmalık şeyler gönderiyorum gümrüğe takılır mı?

  • Her ne kadar böyle bir gönderinin gümrüğe takılması olanaksız görülse de ülkeden ülkeye kendi gümrük koşulları nedeniyle değişiklik gösterebiliyor. Birden fazla ülkeye çikolata gönderdiğim oldu. Yanında lokum, fındık ezmesi,litrelik içecek bile göndermiştim birçok ülkeye ve hiç sorun yaşamadım.  Alıcı arkadaşlarım hiçbir zaman vergi ödemedi. Zaten bir anormallik olmadıkça böyle bir şey için vergi ödetmezler.

Yurt dışından drone almayı düşünüyorum

  • Piyasada çok türden dronelar mevcut. Gümrük koşulları ve T.C yasaları drone almamızı maalesef zorlaştırmaktadır.  Alacağınız drone kutu hariç kendisi,kumandası,yedek pervaneleri ve diğer parçaları toplamı 600gr ağırlığını aşıyorsa o droneun gümrükte tutulma ihtimali de artar.
  • Ülkemizin yasalarına göre 500gr ile 25 KG ağırlığında drone sahipleri droneları uçurabilmesi için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü İHA sitesi ( iha.shgm.gov.tr) kayıt yapmak zorundadır. Kayıtsız uçan dronelar için 17,000 TL para cezası var.

Yurt dışına paket gönderimi

  • Bu konuda hizmet eden bazı firmalar mevcuttur. Bunlardan birkaçı PTT,MNG,UPS,ARAS şirketleridir. Lütfen bu konuda daha fazla detay almak için bu şirketlerle görüşün. Daha önce hiç yurt dışına paket göndermediğim için size paket gönderimi hakkında bilgi veremiyorum.

Yurt dışına bir şeyler göndermek için yaş sınırı var mı?

Hayır, yaş sınırı yoktur.

Kargo takipte ürün Türkiye’den çıktı görülüyor X ülkesine ne zaman ulaşır?

  • (X ülkesi: Gönderdiğiniz herhangi bir ülke) X ülkesine bir ürün gönderdiniz ancak takipte en son “Yurt dışına gönderildi” güncellemesi var ve aradan birkaç gün geçtiği halde aynı mı duruyor? Eğer cevap evetse panik yapmanıza gerek yok. Bu varacağı ülkeye gidene kadar bir yurt dışı deposunda bekliyor anlamına geliyor ve 15-25 güne kadar sürebiliyor. X ülkesine vardığı gibi takip sistemine yeni bir güncelleme daha ekler.  Daha sonra gümrük bilgisi hakkında da fazla ayrıntı olmasa da güncelleme yapar.

Yurt dışına telefon göndereceğim

  • Yukarıda da belirttiğim gibi, diğer ülkelerin gümrük koşullarını bilmiyorum maalesef. Genelleme yaparsak tüm ülkelerin gümrük koşulları bir birine yakın uygulanır ancak bazı ülkelerin gümrük koşulları farklı olabiliyor.     Mesela gönderdiğiniz ülkede telefon gönderimi yasak ise ardından başka bir şok yaşayabilirsiniz. Nasıl yani? Mesela ülke göndericiye geri gönderme kabul etmiyor olabilir. Telefonu imha edebilirler. Her ülke geri gönderimi kabul ediyor diye bir kural yok ve geri gönderimi kabul etmeyen çok ülke var. Lütfen bu konuda iyi araştırın.

SORU SORMAK İSTEYENLER LÜTFEN OKUYUN

Öncelikle ben, kendim olarak herhangi bir kargo şirketinde çalışmamış ancak daha önce yurt dışına birkaç ülkelere bir şeyler göndermiş, yurt dışından genellikle teknolojik ürünler sipariş etmiş, aynı zamanda gümrük ile ilgili bazı olumsuz durumlara da yaşamış biriyim. Bunlarla ilgili bazı şeylerden tecrübe edindiğim için buradan sizlere ancak kendi bilgilerim doğrusuyla sorularınıza cevap verebilirim. Bana soru sormak isterseniz buyrun iletişime. Ancak ben yine de size en sağlıklı seçenek olan UKİM ve PTT gibi merkezleri aramanızı tavsiye ederim. 

UKİM MÜDÜRLÜĞÜ – Uluslararası Kargo İşleme Merkezi  TEL: (0212) 567 65 65

Türkiye’ye gelen ürünleriniz gümrüğe takıldığında UKİM’den bilgi edininiz.

PTT (Genel – Müşteri hizmetleri)  TEL: 444 1 788

Yurt dışı kargo & paket gönderi ücretleri, kargo takip vs.. Gibi ve ilgili başka sorunlarınız da varsa PTT ile iletişime geçiniz.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Yazarı instagram'da takip edin

zdaylan.com yapımı ve güvencesiyle, GrafikBu.com hizmetinize açılmıştır.


Web Tasarım - Blog hizmetleri - E-Ticaret Sitesi - 3D Modelleme - Logo Tasarım - Video Prodüksiyon - Kurumsal Kimlik gibi, daha çok grafik tasarım ağırlıklı ürünlerimize göz atabilirsiniz.

GrafikBu.com'u ziyaret etmek için tıklayın >>

zdaylan
Grafik Tasarım - Beykent Üniversitesi - 1990 doğumlu, grafik tasarım, 3D modelleme, yazılım ve animasyonla ilgilenir. Ayrıca Grafikbu.com'da grafik tasarım hizmetleri verir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR