ABD vizesi için nasıl başvurulur? Neler gerekli, Amerika vizesi nasıl alırım?

Grafik Tasarım - Beykent Üniversitesi - 1990 doğumlu, grafik tasarım, 3D modelleme, yazılım ve animasyonla ilgilenir. Ayrıca Grafikbu.com'da grafik tasarım hizmetleri verir.
03.08.2016
4.037
A+
A-

Merhaba herkese,

Dün, nefes kesen İngilizce mülkãtımın sonunda 10 yıllık ABD vizemi başarıyla aldım.. Peki, neler yaşadım? nasıl aldım? zor mu? bu merak ettiğiniz bazı düşünceler hakkında burada kendi tercübemden oluşan bazı bilgileri aktaracağım.

ABD vizesi almak zor mu?

ABD_vizesini_almak_zor_mu

ABD vizesini almanın zorluğu, ABD’ye olan seyahatınızın vize türüne göre değişiklik göstermektedir. Eğer turistik vize alacaksanız bu, öğrenci vizesi ya da göçmen vizesi gibi zor olmayacaktır. Eğer ABD’ye turist olarak gidiyorsanız B1/B2 vizesi alın. Bu vizeyi almak zor değildir sadece kendinizi ve ekonominizi kanıtlamak, yalandan kaçmak , mülakat sırasında, doldurduğunuz form ile benzer olan cevapları kısa ve anlaşılır cevaplar vermek gerekir.  Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük korkusu sizin oraya gidip orada yaşamanız veya çalışmanızdır. Eğer turistik vize başvuracaksanız kesinlikle ama kesinlikle “orada çalışacağım” , “orada yaşyacağım” veya “orada okul okuyacağım” demeyin. Turistik vize sadece Amerika Birleşik Devletleri’ni gezmek ve daha sonra ülkenize geri dönmek için verilmektedir. Kısaca tekrar hatırlatmak gerekirse; eğer amacınız turistik vize almak değil ama orada çalışmak ya da yaşamak için ise o zaman vize türünüz turistik almayın yoksa anında ret yersiniz ayrıca vize için ödediğiniz yaklaşık 460 TL değerinde olan 160 USD ret yemeniz durumunda size iade edilmeyecektir, sonra gitti 460 TL’m dersiniz..

Kimler ABD vizesi alabilir?

usa-statue-of-liberty

Amerika Birleşik Devletleri, yeşil pasaport dahil tüm Türkiye Cumhuriyeti pasaportlarına vize uygulamaktadır. Herkes ABD’ye gidemez. ABD’ye gidecek bir insanın  en azından adli sicil kaydı temiz, Türkiye’ye bağımlılığı iyi, kendisine ait bir işi ve maddi durumu iyi olmalı. Eğer çalışmıyorsanız bile ekonomik durumunuzun iyi olduğunu belirtmelisiniz. Ekonomik durumunuz zayıf ise..  O zaman nasıl Amerika’ya gitmeyi düşünüyorsunuz? bunu kendinize sorun.

ABD vize verdi mi 10 yıllık mı veriyor?

Ornek_ABD_vizesi

Ticari ve Ziyaret Amaçlı (B-1/B-2) olan bu vizeyi alan insanların çoğuna 10 yıllık vize verilir, ancak bu garanti değil. Bazen 5 yıllık , bazen 2 yıllık bazen de 6 aylık vize verilebiliyor.  Sanırım 6 aylık vize alanların çoğu uçak rezervasyonlarını da getirdiği içindir. Mesela siz, Ağustos ayında mülakata geldiniz, uçak biletlerinizi gösterdiniz 19 Eylül gidiş, 5 Ekim dönüş diye varsayalım. Bu süre 1 ayı bile geçmediğinden, dönüş tarihinizin de belli olduğundan dolayı size 6 aylık vize verebilirler, dolayısıyla 10 yıllık vize almak isteyenler bence bilet almadan başvursunlar, sadece vize almak için geldim alırsam bileti de alacağım planıyla konsolosluğa gidebilirsiniz. Yalnız yine de 10 yıllık vize garantisi verilmez. Bunun nedenini en çok ABD konsolosluğu ekipleri biliyor.

Neden ret edilirim?

vize_ret

  • Konsolosluk ekibine güvence vermiyorsanız,
  • Ekonominizi kanıtlayamadıysanız,
  • Mülãkat sırasında söyledikleriniz bazı şeyler formda girdiğiniz bilgilere göre farklıysa,
  • Pasaportunuzda Küba,İran veya Afganistan gibi ülkelere girişiniz varsa oraya ne amaçla gittiğiniz konusunda yeterince bilgi veremiyorsanız,
  • ABD’ye gitme amacı ve dönme garantisi hakkında bir şeyler kanıtlayamıyorsanız veya onlara bu konuda şüpheli cevaplar veriyorsanız,
  • Terör örgütü veya başka bir nedenden bir isim soruşturma bağlantınız varsa,

çok büyük bir ihtimalle ABD konsolosluğu tarafından ret yersiniz.

Eğer bu ABD yasal kuralları hala geçerliyse; Küba’ya giriş yapmış pasaportlu her hangi bir ülke vatandaşı (ABD vatandaşı hariç) bir daha asla ABD’ye giriş yapamaz! Bu, pasaportunuzu yenilemeniz veya yeni bir pasaport almanız durumunda ABD konsolosluğu tarafından fark edilmeyebilir, durumu görmezden gelme ihtimalleriniz var olduğunu düşünsem de ABD’nin istihbarat sisteminin boş bir istihbarat sistemi olmadığını unutmayın, lütfen bu tarz ülkelere gitmeden önce bir kez daha düşünün.

Daha önce yurt dışına gittim bu ABD vizesi almama yardımcı olur mu?

yurtdisi

Evet, yardımcı olur ancak hiçbir ülke demez ki sen şu bu ülkelere git ben sana vize veririm. Bu sadece onlara kalmış bir şey, yani bakıyorlar eğer pasaportunuzda onların vizesi varsa; Schengen size güvenmiş, Birleşik Krallık size güvenmiş der demek ki siz büyük ihtimalle ABD’ye göçmek amaçlı almıyorsunuz bu vizeyi diye düşünebilirler bu durumda vize almanız kolaylaşır ama yine de dediğim öyle yurt dışına git öyle bana gel diye bir kural yok, bu tamamen konsolosluk ekibinin kararına bağlı. Vizeyi başvurduğumda benim pasaportumda Brezilya,Almanya,İsviçre,Hindistan ve Ukrayna giriş çıkışları vardı ancak ben mülãkat sırasında hep doğru cevaplar verdim hiç “eee” gibi düşünerek cevap vermeyin, ne amaçlı gittiğinizi belli etmek zorundasınız eğer anlattıklarınız onlara yeterli gelmezse vizenizi alamazsınız.

..:: Adım adım ABD vizesi almak..  ABD vizesi başvurusu nasıl yapılır? ::..

*Bu bilgi, ABD için turist vizesi almak isteyenler içindir*

1- Vize fotoğrafınızı halledin: Her şeyden ilk önce, bir fotoğrafçıda ABD vizesi fotoğrafına uygun 5 x 5 formatında fotoğraf çektirin. Veya kendiniz bunu yapabiliyorsanız arka fonu beyaz olacak bu fotoğrafı kendiniz de yapabilirsiniz ama en sağlıklısı bunu bir fotoğrafçıdan halletmektir derim Fotoğraf az 5 adet olsun (aslında 2 fotoğraf alıyorlar ama siz yine de 3 tane fazla alın yanınızda bulunsun diyelim) Ayrıca fotoğrafçınızdan o fotoğrafın bilgsayar versiyonu JPG’sini size email atmasını istemeyi unutmayın. Formu doldurduktan sonra bilgisayarınızdan fotoğrafı gözatıp yüklemeniz gerekecek.

2- Elektronik formu doldurun: Göçmen olmayan ABD vizesi DS-160 formunu doldurun. Göçmen olmayan DS-160 formunu bu adresten doldurabilirsiniz => https://ceac.state.gov/genniv/

Ek bilgi: Form doldurduğunuz sırada sık sık zaman aşımı gibi sıkıcı mesajlar alabilirsiniz, dolayısıyla işinizi biraz hızlı yapın her adımda formu kaydedin. Formu bilgisayarınıza kaydetmek çok kolay orada Save file to computer butonu ile halledebilirsiniz.

3- Randevu alın: Formu doldurduktan sonra çıktısını alın.  Sonraki adım:  Konsolosluğa gitmek için kendinize bir randevu almanız gerekmektedir. Bir randevu almak için ilk önce vize ücreti olan 160 USD’yi ödemeniz gerekiyor. Ödeme sonrası size randevu tarihi soracaktır, sizin için uygun olan en iyi randevu tarihini belirtin ve randevu kağıdın çıktısını alın.  Vize ücretini ödemek ve randevuyu almak için => https://ais.usvisa-info.com/tr-tr/niv adresine girip üye olmanız gerkeiyor, üye olduktan sonra kendi bilgilerinizi eksiksiz doldurun, eğer pasaportunuz onaylanırsa hangi PTT şubesinden pasaportunuza alacağınız konusunda bilgileri de dikkatli girin. Aynı site üzerinden hem vize ücretini ödeyebilir hem de randevunuzu alabilirsiniz.

ABD vizesi için gerekli evraklar

vize_evraklari

Gerekli evraklar olarak; Pasaport, DS-160 form çıktısı ve randevu çıktısını almanız gerekli. Ancak olası sorularda kendinizi kanıtlayacak evraklar varsa mutlaka yanınızda getirin. Mesela formda İTÜ mezunuyum demişsiniz ama mülakat sırasında bunu kanıtlayacak bir evrak getirmemişsiniz veya başka bir üniversite adını söylemişsiniz, söyledikleriniz formda belirttikleriniz ile aynı olmadığı durumda yalandan ret yersiniz. Sorun çıkmaması için gerek eğitim durumunuz, gerek iş durumunuz vs.. dair tüm evraklarınızı hazır tutun.  Turkiye.gov.tr adresli olan E-Devlet sitesi üzerinde kendinize ait birkaç belge de çıkarabilirsiniz mesela Askerlik, Adli sicil, Eğitim vs.. durumu.  ABD konsolosluğu ekipleri, mülãkat sırasında evraklarınıza bakmayabilirler de bakabilirler de, benim hazırladığım hiçbir evraka bakmadılar ama yine muhakkak yanınızda bulunsun, size orada sorulacak bir soru için evrak göstermeniz gerekebilir.

Dikkat!

ABD Konsolosluğuna telefon,iPad,silah,çanta vs.. gibi elektronik nesneler sokulmaz. Konsolosluğun tam karşısında bir kafaye elektronik cihazlarınızı 5 TL karşılığına güvenle emanet edebilirsiniz.

UYARI:  RANDEVUNUZA YALAN BİLGİLER VEYA SAHTE BELGELERLE GELMENİZ DURUMUNDA, KONSOLOSLUK TARAFINDAN ABD’YE GİRİŞİNİZ HAKKINDA ÖMÜR BOYU MEN EDİLEBİLİRSİNİZ BİR DAHA ABD VİZESİ ALAMAZSINIZ! 

Hatırlatma

Mülãkat sırasında lütfen ciddi olun, sizle görüşen konsolosluk ekibine şakalar yapmayın, abi-dost gibi hitap etmeyin, sadece ciddi olun. Unutmayın ki onların amacı vize vermemek değil, vize vermektir. Sadece kendinizi hatasız bir şekilde kanıtlamanız gerekiyor.

ABD Konsolosluğu

Türkiye’de sadece iki tane ABD konsolosluğu bulunmakta. Bir tanesi İstanbul diğeri ise Ankara’da bulunmakta. İstanbul’daki konsolosluk yeri İstinye’dedir. peki nasıl ulaşılırım?

Ankara’da olan ABD konsolosluğuna ulaşımı hakkında detaylarını bilmiyorum ama İstanbul için tarif edebilirim sanırım Ankara’da bu konsolosluğu bulmak, İstanbul’dakini bulmak kadar zor değil.

Metrobüsle Mecidiyeköy’e gelip burada 29Ş otobüsüne binin. Eğer trafik yoksa ulaşım süresi yaklaşık 45 dakikadır.

Veya Taksim’e gidip Taksim-İstinye otobüsüne binebilirsiniz.  İstinye’de akıllı telefonunuzun navigasyonundan yararlanarak yürüyerek bu konsolosluğa erişebilirsiniz ancak geç kalma durumunuz varsa muhakkak bir taksi tercih etmelisiniz.

Tam saatinde yetişmez iseniz sıkıntı olmasın, eğer randevu saatiniz sabahın erkek saatlerinde falansa ben 10 dakika geciktim sadece bankaya gider gibi fiş numarası alıp parmak izi ve ardından mülakata çağrılıyorsunuz. 1 saatten fazla geç kalırsanız, evet sorun olabilir fakat bence mesai bitmeden en az 2-3 saat önce orada olduğunuz zaman size yardımcı olurlar (kesinlikle geç gitmenizi teşvik etmiyorum lütfen mümkünse randevunuza erken gidin, sadece trafik sıkıntısı yaşadığınız için biraz geç kaldığınızdan sorun yaşamanız durumunda size yardımcı olacaklarını düşünüyorum.)

Benim ABD konsolosluğu ziyaretim ve vize mülãkatım hakkında

ABD_istinye_konsoloslugu

Konsolosluğa giriş aslında bir havalimanına giriş gibidir, girişte küçük bir güvenlikten geçiyorsunuz sonraki adımda bir görevli sizin randevu kağıdına ve pasaportunuza bakacaktır, randevu kağıdınızın geçerli olduğunu gördükten sonra size buyrun geçin diyecek siz de binaya doğru ilerledikten sonra orada daha geniş bir güvenlikten geçiyorsunuz. İşte havalimanı güvenliği dediğim yer orası, binanın içi. Buraya girmeden önce kapının önünde güvenlikten geçerken eşyalarınızı bırakacağınız bir sepet bulunuyor bu sepeti alıp öyle içeri girin. Kemer ve saatiniz varsa çıkarın. Güvenlikten sonra içeri doğru asansöre girin asansörde VC adlı butona basıp vize işlemleri katına gidiyorsunuz. Burada ilk olarak, eğer kalabalık ise kuyrukta bekleyin, sıra size gelince içeriden, bankalardaki gibi  sıra numarası olan bir fiş alıyorsunuz, size bu fişi oradaki görevliler veriyor. Oraya gitmeden önce mülãkatı İngilizce mi Türkçe mi gerçekleştirsem diye düşünüyordum çünkü İngilizce mülãkatta Amerikalı yetkililer ülkelerine kolay kolay vize vermeyebilir, Türkçe olursa İngilizce bilmediğimi düşünüp vize alma avantajımı biraz düşürebilir gibi kafamda soru işaretleri olmuştu.  Ancak görevlilere hiçbir şey sormadım, aldım fişimi bekledim sıramı. Sıra numaram ekranda yanıp sönünce beni çağırdıkları 5 numaralı yere gittim ve burada Türkçe konuşan bir bayan pasaportumu kontrol ettikten sonra oturun, sizi çağıracaklar dediler. Fişteki numaram değişmedi, aynı numaram tekrar yanıp sönmesini bekledim yaklaşık yarım saat ya da yarım saatten fazla sürdü diyebilirim çünkü kalabalık vardı o gün.  Neyse ki numaram yanıp söndü bu sefer  8 numaralı yere gittim buradaki bayan İngilizce konuşuyordu sadece parmak izimin alınacağını söyledi.  Önce sol el ile dört parmağımı cihazın üzerine yerleştirdim daha sonra sağ elimdeki dört parmağımı ondan sonra ise iki elimdeki baş parmakları dik olarak cihazın üzerinden geçirdim. İşlem başarılı olduktan sonra bana; “yerinize oturun, mülãkat için çağıralacaksınız” dedi ben de mülãkat odası başka bir yer mi diye sordum bu soruya hayır, aynı odada sadece numaranızın yanıp söndüğü her hangi bir görüşme yerine gideceğimi söyledi. Yani mülãkat ve parmak izi alındığı yerin aynı yer olduğunu öğrenmiş oldum daha önce aksini yani başka bir salonda olacağını düşünmüştüm. 1’den 13’e kadar mülãkat & parmak izi alma yerleri var. Önlerinde cam var, içinde mikrofon, monitör , yazdırıcı gibi cihazlar var.   Evet, evraklar da hazır ve mülãkatı beklemeye başladım, mülãkatı beklemem, parmak izinin alınmasını beklemem kadar uzun sürmedi. Mülãkat için numaram yanıp söndüğünde hemen kalktım ve son görüşme kapısı olan 13 numaraya gittim. Mülãkatım böyle gerçekleşti;  —  (ben) ile  +  (soruları soran ABD’li yetkili bir bayan)

— Hello, Good morning! (Merhaba, günaydın!)

+ Hello, thank you  (Merhaba, teşekkürler)

+ What’s your purpose of going to United States? (ABD’ye gitme amacınız nedir?)

— (Birleşik Devletleri’ne gitme amacım sadece bir gezi içindir. Dünya üzerinde gezmeyi severim. Kuzenim, Harvard Üniversitesi’nde fizik bölümü okuyor, onunla New York ve Boston şehirlerini görmek istiyorum.)

+ Are you a university student in Turkey? (Türkiye’de bir üniversite öğrencisi misiniz?)

— Hayır.

+ Will someone accompany on your trip? (Sizin gezinizde başka biri de katılacak mı?)

— Hayır, yalnız gideceğim.

+ What do you do in Turkey? (Türkiye’de ne yapıyorsunuz?)

— İstanbul’da birkaç benzinlik istasyonu işletiyoruz, ben de bunlardan birinde çalışıyorum. Maaşımı ailemden almaktayım.

+ Who will pay on your trip? (Gezi masraflarını kim karşılayacak?)

— Gezi masraflarımı ben, şirket veya babam karşılayacaktır.

+ Who is that person studying at Harvard University? (Harvard Üniversitesi’nde okuyan o kişi kimdir?)

— Amcamın oğlu.

+ Have you ever been abroad before? (Daha önce yurt dışına gittiniz mi?)

— Evet, Almanya,İsviçre,Brezilya,Hindistan ve Ukrayna’ya seyahat ettim.

+ How long will you stay in the United States? (Birleşik Devletler’de ne kadar kalacaksınız?)

— yaklaşık 3 hafta kalmayı düşünüyorum

+ Thank you! your visa has been approved!  (Teşekkür ederim! vizeniz onaylandı!)

— Çok teşekür ederim 🙂

Evet, vizemin onaylandığına dair beyaz bir kağıt verdi ve böylece vize görüşmem sona ermiş oldu, ve hiçbir evraka bakmadılar. Şurada şuna dikkat edin, neden ABD’ye gidiyorsun sorusunda olduğu gibi tüm sorulara net açıklayıcı bir cevap vermeniz gerekiyor, ancak fazla uzun bir cevap da olmasın, yani başka şeyler söylersiniz üzerinize giderler soru sormaya devam ederler böyle olunca görüşmeniz daha da uzayabilir ayrıca ret yeme ihtimaliniz de artabilir.

Kuzenimin orada yaşadığını ve Harvard’de okuduğunu belirtmem öyle sanıyorum ki vizeyi almamda en büyük etkenlerden biri. Buradan kuzenime teşekkürlerimi yineliyorum.

Pasaportumu aldılar ve ben ise evime gittim. Pasaportum 2 iş günü sonrası vize randevusunda belirttiğim adres Beylikdüzü PTT’ye ulaştırıldı ve ben de pasaportumu oradan teslim aldım ve artık 10 yıllık bir ABD vizem olmuş oldu 🙂  Eğer pasaportu size geri verirlerse vizeniz onaylanmamış anlamına gelir.

Bu konu hakkında soru sormak isterseniz bu konu altında yorum bırakabilirsiniz. Vize işlemleriyle uğraşan herkese iyi şanslar ve kolaylık dilerim.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Yazarı instagram'da takip edin

zdaylan.com yapımı ve güvencesiyle, GrafikBu.com hizmetinize açılmıştır.


Web Tasarım - Blog hizmetleri - E-Ticaret Sitesi - 3D Modelleme - Logo Tasarım - Video Prodüksiyon - Kurumsal Kimlik gibi, daha çok grafik tasarım ağırlıklı ürünlerimize göz atabilirsiniz.

GrafikBu.com'u ziyaret etmek için tıklayın >>

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. Enes dedi ki:

    Öncelikle yazınız için teşekkür ederim.Benim de size bir sorum olucak.Daha önce 2 schengen vizem var iş seyahati dolayısıyla bir de irana gitmek zorun da kaldım.2,5 senedir kesintisiz sigortam yatıyor.Hesabım da 30.000 e yakın param var.2 schengen olması ve bahsettiğim kriterlerim sizce vize almam için yeterli mi?Şimdiden cevabınız için teşekkürler

    1. zdaylan dedi ki:

      Merhaba, eğer pasaportunuzda İran’a gittiğinize dair bir vize ya da damga varsa onu onlara neden oraya gittiğinize dair bir belgeyle kanıtlamanızı öneririm. Bilindiği gibi ABD-İran ilişkileri pek iyi değil. Paranızın çok olduğunu göstermek pek avantaj sağlamaz. Ben kendime ait maaş bodrosunu gösterdim ancak buradan önemli olan; ABD’ye gittikten sonra geri dönüp dönmeyeceğinize dair inandırıcı ve doğru kanıtlar vermeniz olacaktır. ABD gidiş dönüş biletinizi rezerve edin ve onlara ibraz edin. Bu vize almanızı kolaylaştıracaktır. Onlar size soru sormadıkça bir şeyler anlatmaya çalışmayın, üzerinize giderler ve durum daha da karışır.

  2. Zeliha dedi ki:

    Slm bi şey danışmak istiyorum.benim Abd de arkadaşım var onun yanına gitmek istiyorum tatil amacli.evliyim ama tek gideceğim. Vize memuruna arkadaşım var onun yanına gidiyorum dersem sorun olurmu veya yok otelde kalacagim dersem bu seferde esiniz le niye gitmiyorsunuz diye soralabilirler. Ve tabi İngilizcem iyi değil. Sizce ne yapmalıyım. Yardımcı olurmusunuz. Not sürekli bi işim var

    1. zdaylan dedi ki:

      Hangi otelde kalacağınıza dair otel çıktıları, uçak bileti için rezervasyon çıktısı alınması (yurda geri dönüşü garantileme) durumunda bir sorun olmaz Zeliha hanım. Eşiniz neden gelmiyor diye sormazlar bence ama sorarlarsa bir bahane uydurursun (eşiniz ABD’de değilse sakın ABD’de olduğunu uydurmayın yeter) Arkadaşınız hakkında size sorular sorulacaktır. Arkadaşınız ne iş yapar? nerede okur? gibi. İngilizceniz iyi olmasa bile orada sizinle Türkçe konuşabiliyorlar.