Bir web sitesi nasıl çalışır? Web sitelerin özellikleri nedir?

Bir web sitesi nasıl çalışır? Web sitelerin özellikleri nedir?

Web sitesi açmayı düşünenler veya bilgi edinmek isteyenler, web sitelerin nasıl çalıştığını, kendileri için bir web site nasıl yapabileceklerini mutlaka merak etmişlerdir.  2005’ten beri web site tasarlamış, forum ve blog siteleri yönetmiş, birkaç site açmış biri olarak bu konu hakkında size bazı tecrübelerimden bilgi vereceğim.

 

Öncelikle website nedir?

Website, internet üzerinde size veya firmanıza ait bir iletişim aracıdır. Firmalarınızı tanıtabilir, kendi hakkınızda bir site yaratabilirsiniz. Grafik ve animasyonlar kullanabilirsiniz.  Dünyanın her yerinden web sitenize insanların ziyaret etmesini sağlayabilirsiniz. Video & reklam amaçlı kullanabilirsiniz.  Sadece firmalar veya kendi hakkınızda olmayıp birçok amaçla diğer hobilerden de siteler yaratabilirsiniz.

Peki web siteleri nasıl çalışır?

Web siteler, ingilizce terimi “server” olan yani fiziksel makine olan bir sunucunun içerisinde depolanır.  Sitedeki grafikler de bu sunucunun hard diskinde yer alır.  Sitenin hızını sunucudaki internet hızı ve trafik limiti belirler.

Sitelerin devamlı açık olması da sunucunun çalışıyor olması ve sunucunun internet bağlantısının hala aktarma yapıyor olmasına bağlıdır. Sunucu kapanır veya interneti kesilirse sunucuya ulaşılamadığı için bağlantılı web siteler de çalışmaz. Doğrusu hiçbir site sunucusuz çalışmaz.

Sunucular ne kadar güvenli?

Sunucular hosting şirketlerinde güvenli alanlarda depolanmaktadır.  Genellikle iyi hosting şirketleri, serverlarının hasar görmemesi için deprem, sel, yangın gibi tehlikelere karşı önem verilir.  Fiziksel makinelerini koruma altında tutmak için özel alanlarda saklarlar. Ancak kesinlikle dataların %100 sağlam kalacağını söyleyemezler. Çünkü bu güvence onların elinde olmayabiliyor. Bazen çaresizce hacker saldırılarıyla datalarınıza erişebiliyorlar ve şifreleyebiliyorlar.  Bazen de ne kadar nadir görülse de donanımsal arıza nedeniyle datalarınız bozulabiliyor. Ancak bazı hosting şirketleri datalarınızı güvenceye almak için başka sunuculara da yedekliyorlar.  

Domain adı nedir?

Site domain adı, site alan adıdır. www. “siteninalanadi” .com yani sitenin alan adı oluyor fakat bu sadece .COM ile olmak zorunda değil. .NET, .ORG, COM.TR olabilir, yabancı domain adları .JP, CO.UK,. CH, COM.BR, .DE, .

Alan adları Türkçe karakterlere sahip olabilir ancak günümüzdeki tarayıcılar kendi adres çubuğuna girdiğimiz Türkçe alan adlarını farklı karaktere çeviriyorlar. Mesela türkçe.com.tr diye girdiğimizde xn--trke-2oa7j.com.tr gibi farklı karaktere çevirerek siteye girmeye çalışıyor. Böyle olunca DNS aramasını da bu alan adı ile yapıyor ve başarısız oluyor. Ancak son ve güncel internet tarayıcılarının artık bu özelliği desteklediği bilinmektedir. Ben henüz denemedim ama sanırım Chrome, Firefox ve Opera gibi tarayıcıların son sürümlerinde bu sorun düzeltilmiş.

Kontrol panelleri – Siteler nasıl yönetiliyor?

Website yönetiminde 2 tane yol var.

Birincisi hosting yönetimi: Sitenin sunucusu, özellikleri,mail hizmetleri,sub domainler, istatistikler,dosya yönetimi,güvenlik ayarları,veritabanı yönetimi vs.. Site ve sunucu yönetimi bakımından en gelişmiş özelliklere sahip olur

2. ise yöntem ise sitenin içindeki yazılım ile belli bir yere kadar yönetmek:

PHP veya ASP gibi bir yazılım diliyle geliştirilmiş, sitenin tasarımına entegre edilmiş bir kontrol panelidir. Bu kontrol panelinden yetkili olarak giriş yapılabilir.Giriş yapıldığında sitenize yeni başlık ekleme, üyeleri düzenleme, yeni girdiler girme gibi işlerinizi yapabilirsiniz.  Buradaki girdiler sitenin sunucusunda depolanan veritabanınıza kaydolduğundan bu veritabanını yönetmek veya bilgisayarınıza yedeklemek için hosting panelinden giriş yapamak gerekir.

FTP nedir?

FTP kısacası File Transfer Protocol yani Dosya Transfer Protokolü.   Sunucunuza barındırdığınız dosyaları görüntülemek, yüklemek, silmek gibi işlemlerde FTP hizmetleri kullanılır.  Bilgisayarlar için FTP programları da vardır. Dilerseniz bilgisayarınızdan, dilerseniz hosting panelinizden de görüntüleyebilirsiniz dosyalarınızı.

Mesela sunucuma bir müzik yüklemek istiyorum. FTP programını açıyorum  sitemin ana klasörününün içine “indir” adlı bir klasör ekliyorum. Ardından bu klasörün içine de muzik.mp3 dosyamı yüklüyorum.  Dosya yükleme tamamlandığı zaman karşı tarafa bu dosyayı indirmeleri için link olarak www.zdaylan.com/indir/muzik.mp3 gönderebilirim.   Aslında FTP sadece dosya paylaşmak için değildir.  FTP’yi birçok amaçla kullanabilirsiniz.

Evinizdeki kamera serverında bulunan FTP ayarlarına kendi sunucunuzun bilgilerini girip kaydettiğinizde kameranızın her hareket algılamasında size resim göndermesini sağlayabilirsiniz. Mesela FTP ayarlarına  www.siteniz.com/kameraKayitlari/ belirlediniz. Kamera yazılımı otomatikman tarih belirleyen bir klasör oluşturacaktır. www.siteniz.com/kameraKayitlari/01112017   yani 1 Kasım 2017’deki kayıtlar bu klasörün içinde tutulurken 2 Kasım 2017’de ise otomatikman “02112017” klasörüne atacaktır. Ancak bu tarih belirleme klasörü her kamerada olan bir özellik değil, bazı kameralar her gün yakaladığı görüntüleri maalesef aynı klasöre atabiliyor. Bu da sizin kamera kayıtlarında kayıt aramanızı zorlaştırıyor.

Sitenizin dosyalarını yöneten ekiplere ayrı kullanıcılar oluşturabilir, limitler uygulayabilirsiniz. Mail ayarlarında da bulnan bu benzer uygulama yine hosting yönetim panelinden yapılmak zorunda. FTP kullanıcı da atayabilirsiniz. Kullanıcılara limit sağlayabilirsiniz. Mesela ali adlı FTP kullanıcısına 200 MB’a kadar limit verdiğiniz durumunda o sadece 200 MB’a kadar kullanabilir olacaktır.

Kendi FTP sisteminizi evinizde/iş yerinizde ücretsiz kurun! Makaleme gitmek için tıklayın >> 

Hosting ve alan adları ücretleri hakkında

Hosting ücretini host şirketiniz alırken alan adları ücretini de ICANN’a ödemiş oluyorsunuz. Dünyada yanılmıyorsam tüm alan adları kâr amacı gütmeyen bu kuruluş yani ICANN tarafından yönetiliyor.

Hostinglerin sabit bir ücreti olmaz. Her hosting firması size farklı özelliklerle beraber farklı fiyatlar teklif edecektir. Ucuz olsun isterseniz her zaman ucuza hosting bulabilirsiniz. Ucuza hosting bulmak kolay iş ama hizmet bakımından sizi pek memnun etmez.  Mesela sitenizin yavaş çalıştığını fark edersiniz, maillerin de sorunlu olduğunu görürsünüz, müşteri temsilcilerinin iyi ilgilenmediğini de fark edebilirsiniz. Güvenlik sorunları , hacker saldırılarına da maruz kalabilirsiniz ileride.. Size tavsiyem çok pahalı olmasa da çok ucuza da hosting almayın. Normal veya normalın biraz üstü olsun ancak bir şekilde hosting firmasının da bilindik ve güvenilir bir firma olduğundan emin olmalısınız.

Godaddy.com , natro.com, turkishost.com vs.. gibi hosting şirketlerinde ucuza host+domain bulabiliyorsunuz.  Ben şu an (2017) natro.com üzerinden hosting hizmeti almaktayım. Sunucu hızı konusunda eskiye göre biraz daha yavaş ama yine de eskisindeki gibi mail sorunu, yönetimdeki bazı sorunlar,disk alanı sorunu gibi sorunlar yaşamıyorum. Natro ile şimdilik memnunum.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Yazarı instagram'da takip edin

zdaylan.com yapımı ve güvencesiyle, GrafikBu.com hizmetinize açılmıştır.


Web Tasarım - Blog hizmetleri - E-Ticaret Sitesi - 3D Modelleme - Logo Tasarım - Video Prodüksiyon - Kurumsal Kimlik gibi, daha çok grafik tasarım ağırlıklı ürünlerimize göz atabilirsiniz.

GrafikBu.com'u ziyaret etmek için tıklayın >>

zdaylan
Grafik Tasarım - Beykent Üniversitesi - 1990 doğumlu, grafik tasarım, 3D modelleme, yazılım ve animasyonla ilgilenir. Ayrıca Grafikbu.com'da grafik tasarım hizmetleri verir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.