C# | [Başlangıç] – C#’de basit bir yazılım yazma

27.01.2016
10.352
A+
A-
C# | [Başlangıç] – C#’de basit bir yazılım yazma

C# diline veya yazılımcılığa sıfırdan yeni başlayan arkadaşlarımızın genelde sık sorduğu sorulardan sadece birkaçı; “kodlar nasıl, nereye yazılır/girilir?, yazılım nasıl yazılır?” gibi sorular sizi ilgilendiriyorsa o halde selam! sadece iyi okuyun ve anlatımımı benimle beraber uygulayın.

Öncelikle neden kod yazıyoruz ayrıca yazacağımız kodlar ne işe yarayacak anlatayım..

Yazılım yazma mantığı

Yazılım dili C# olsun C++ olsun ya da Java olsun hiç fark etmez hepsi aynı mantığa göredir sadece kodları farklı dildedir. Biz burada kodları belli bir nesnenin olayına yazıp o nesneye tıkladıktan sonra yazdığımız komutun işlemlerini uygulaması için yazıyoruz yani bildiğiniz gibi komut veriyoruz, mesela; buton A’ya tıkladığımda Form2 açılsın, formdaki yazı değişsin veya tıkladığımda formu gizlesin veya kapatsın vs.. birçok işlemler yapabiliriz. Tabi bu bir örnekti, kodları sadece butonlara yazmıyoruz, örneğin dilediğimiz kodları form açılışına yazarsak o zaman form açılır açılmaz o kodlar devreye girer yani hiçbir şeye basmanıza gerek kalmadan da kodları çalıştırabilirsiniz. Label (yazı nesnesine) bile dahi Click Event (tıklama olayı) oluşturabilirsiniz, yani buton yerine metne tıklamak, forma tıklamak mümkün olduğu gibi bu işlem hemen hemen tüm nesneler için geçerlidir.

Basit bir kod yazalım..

Öncelikle bilgisayarınıza Microsoft Visual Studio (en azından 2010 versiyonunu) yüklemiş olun. Program üzerinden New Project (Yeni Proje) tıklayın. Açılan pencerede proje ismini belirtin yazılım olarak da C# seçili olsun (bu yazımda C# dili örnekleri vermekteyim farklı dil seçerseniz bu örnekleri çalıştıramazsınız)

Şimdi yeni proje açıldı bakıyorsunuz solda araçlar ve ondan sonra hemen formunuz bulunuyor. Sağda ise projenize ait veriler, solution explorer vs..  Var.   Burada ilk kod denememizi yapacağız, bunun için ilk olarak solda ToolBox (araç kutusu) bölümünden bir buton (button) nesnesini formumuza sürüklüyoruz.

ButonuFormaTasima

Butonumuz geldi..

ButonluFormGorunumu

Buton ismini “Mesajı Göster” diye değiştirelim.

Button1PropertiesWindow

S: Kodun çalışmasını sağlamak için nesnelerin ismini değiştirmek önemli midir?

C: Hayır, dilediğiniz isimleri verebilirsiniz veya isim girmezseniz de olur ama en azından düzenli ve anlamlı bir çalışma olsun diye “Mesajı Göster” adında bir buton oluşturuyoruz.

S: Bir saniye! Ben tamamen sıfırdan başlıyorum o halde şu butonun ismini nasıl değiştiririm? – Properties Window bende yok(?)

C: Öncelikle Properties Window‘un açık olduğundan emin olun eğer açık değilse üst meniden View -> Properties Window‘a tıklayın böylece sağa bir Properties Window yerleşecek. Bu araç seçtiğiniz nesnelerin özelliklerini sıralar. Buton’u seçili tutun (farenizden bir defalık sol tuş ile tıklayın) daha sonra sağda Properties Window içinde Text bölümüne “Mesajı Göster” yazın. Butonun ismi “Mesajı Göster” olarak değişecektir.

Properties Window‘u göstermek için aşağıdaki görseli takip edebilirsiniz

PropertiesWindowGoruntuleme

Formun ismini değiştirme

Properties Window yoluyla formun ismini değiştirebilirsiniz.  Forma tıklayın (seçili bırakın) yine Properties Window‘a yönelin, orada bu sefer Formunuz için ayarlar göreceksiniz.  Yine Text bölümüne dilediğiniz ismi girebilirsiniz, gireceğiniz herhangi bir isim, formunuzun ismini belirleyecektir. Diğer nesneleri de isimlendirmek için, isim verilecek nesneyi seçili tutun ve daha sonra Properties Window‘da bulunan Text bölümünden isim değerini girin.

FormIsmiDegistirme

Şimdi ne yapacağız?

FormHazir

“Mesajı göster” butonu ile bir mesaj penceresi çıkmasını sağlayacağız. Burada öğreneceğiniz şey, kodu nerede nasıl yazabileceğinizdir.

Click Event (Tıklama olayı)

Bu Click Event birçok nesne için mevcut bir şeydir yani bu nesneye tıklandıktan sonra neler yapacağını Click Event (Tıklama olayı)na yazılmış kodlardan okur ve ona göre hareket eder. Örneğin: (butona tıklandıktan sonra) Bu uygulamayı kapat, Label4’ü gizle, Form2’yi aç, Sistemi yeniden başlat / kapat Timer‘ı devreye al vs.. gibi birçok işlemler yapılabilir.

ButtonClickEvent

O halde biz formumuza sürüklediğimiz butona çift tıklayıp bu butonun Click Eventine giriyoruz. ve aşağıdaki kodu görselde olduğu gibi yazıyoruz.

 Kod:

MessageBox.Show(“Merhaba dünya! bu benim yazılımcılıkta ilk deneyimim!”);

MessageBoxOrnegi

Yukarıdaki kodu buton olayına girdikten sonra yazılımımızı çalıştıralım ve test edelim.

Yazılımmızı çalıştırmak için Debug yapıyoruz. F5‘e basın ya da farenizle aşağıdaki gibi yeşil butona tıklayın.

StartDebugging

Uygulamamız hatasız çalıştı

FormDebugged

“Mesaajı Göster” butonuna tıklayıp oluşturduğumuz mesaj penceresini görüntüleyelim.

MessageBoxShow

Başarılı!

 

Gördüğünüz gibi, butona tıkladıktan sonra mesaj penceresini gösterebildik.Yani burada öğrendiğiniz şey, C#’de bir nesne olayına vereceğiniz komutları nereye ve nasıl yazıldığını anlamaktır. Tabi yazılımcılık mesaj penceresini göstermekle ibaret değildir ancak, ilk deneyiminizi tattıktan sonra artık nesne olay kullanımını ve yazılımcılığın temellerinden önemli bir tanesini öğrenmiş oldunuz, artık C#’de yeni şeyler öğrenmek için diğer makalelerimi inceleyebilirsiniz.

5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

Yazarı instagram'da takip edin

zdaylan.com yapımı ve güvencesiyle, GrafikBu.com hizmetinize açılmıştır.


Web Tasarım - Blog hizmetleri - E-Ticaret Sitesi - 3D Modelleme - Logo Tasarım - Video Prodüksiyon - Kurumsal Kimlik gibi, daha çok grafik tasarım ağırlıklı ürünlerimize göz atabilirsiniz.

GrafikBu.com'u ziyaret etmek için tıklayın >>

zdaylan
Grafik Tasarım - Beykent Üniversitesi - 1990 doğumlu, grafik tasarım, 3D modelleme, yazılım ve animasyonla ilgilenir. Ayrıca Grafikbu.com'da grafik tasarım hizmetleri verir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. metin dedi ki:

    teşekkür ederim bende bilge adamdan egitim almak istiyorum tavs,ye edermisiniz

    1. zdaylan dedi ki:

      Rica ederim. 2012-2014 yılları arasında eğitim aldım. Sanırım bu, hocanızın ne kadar iyi, ne kadar tecrübeli olduğuna bağlı bir durum. Şahsı görüşüme göre, BilgeAdam’dan aldığım eğitim, üniversitede aldığım eğitime göre daha öğretici, daha detaylıydı. Tabii ki bozmadıysalar! Bu bir reklam falan değil ama hoca iyi ise dersler de iyi olacaktır. Aynısı üniversitede de geçerli olsa da üniversitede hocalar çok rahat ve fazla bir şey öğretmiyorlar. Gösterip uygulatıyorlar, BilgeAdam’da hoca bize dersi gösteriyor ve uygulatıyorken, yanımızda kendisi de dersi uyguluyor ve yardımcı oluyordu. Ancak şöyle bir durum var.. Ben orada daha sonra sistem ve ağ uzmanlığı dersi aldım ama hocalar çok sık değişmeye başladı. Yani ayrılıyor, yenisi geliyor, dersler iptal oluyordu. Bunun gibi olumsuz şeyler olursa memnun kalmayabilirsiniz ama hoca ve ortam iyi olduğu sürece eminim ki memnun kalırsınız.

  2. Kazım Şimşek dedi ki:

    Çok emek verilmiş. Güzel makale olmuş.