DJI Phantom 3 Pro İncelemesi

Grafik Tasarım - Beykent Üniversitesi - 1990 doğumlu, grafik tasarım, 3D modelleme, yazılım ve animasyonla ilgilenir. Ayrıca Grafikbu.com'da grafik tasarım hizmetleri verir.

Nihayet yıllar sonra profesyonel bir drone edindim! Daha önce Çin’den $59-100 fiyatlarında dronelar alırdım ve bunlar amatör drone oldukları için hep kaybolordu, hatta ne yazık ki, kayıp bir tanesini ararken bir kazaya gidip, kafamı yardığım bile olmuştu.. Artık paraya kıyıp profesyonel bir drone almalıydım ve o gün geldi, artık bir DJI Phantom 3 Professional sahibiyim!

Peki “DJI Phantom 3 Professional nasıl bir drone?” ,”özellikleri neler?”, “almaya değer mi?” gibi bazı soruları, kendi tecrübelerimden değerlendirip burada paylaşıyorum.

DJI Phantom 3 serisinin en iyisi – Sıralama: /Standart Edition/ Advanced / Professional

Bu droneu neden aldım, nereden ve ne kadara aldığım hakkında bilgi vermem gerekirse; beni tanıyanlar bilir, ben bir havacılık tutkunuyum. Flight Simulator X gibi bir uçak simülatörünü yıllarca kullanmış hatta blogumda eğitim setleri bile hazırlamış biri olduğumu hatırlatmak isterim. Drone uçurmayı ve özellikle hava çekim yapmayı çok severim. Bu biraz fotoğrafçılığa olan ilgimden dolayı da kaynaklı olabilir. 🙂  

Bu droneu nereden aldım ve ne kadara aldım

DJI Phantom 3 Professional’ı satın almadan önce, DJI’ın daha üstün ürünü olan DJI Mavic 2 araştırıyordum. Bu ürün oldukça pahallıydı, pahallı olmasından ziyade daha önceden hiç DJI tecrübem yoktu. Ya kaybolursa? vereceğim 8400 küsur TL uçacak mı? gibi soruları kafamda soru işareti olunca ben de, “o halde bir önceki sürümlerine bakayım” diyerek tekrar araştırmaya çıktım. DJI Phantom 3 serisinin Standart ve Advanced fiyatları uygundu ama daha üstünü olan Professional sürümü stoklarda kalmamıştı, bu sürümün 2. eli için Sahibinden.com üzerinde araştırdım. 3,000 TL’ye çok az kullanılmış bir tane aldım. Buradan satıcım Coşkun beye bir daha teşekkür etmek isterim, çünkü satış sadece drone değildi,  drone ile beraber onun çantası, yedek bataryası ve motor koruyucu metal parçaları bu satışa dahildi. Uygun fiyata isabetli bir alışveriş yaptığımı düşünüyorum. DJI Phantom 3 Professional sıfır olup Türkiye piyasalarında en az 7000-9000 TL görülüyor. Maalesef ülkemizde dronelar çok pahalı, TL’nin döviz karşısında kaybetmesi, diğer para birimlerinin değerlenmesi, maalesef bu duruma neden olan en büyük etkenler.

DJI Phantom 3 Professional Özellikleri

  • Yaklaşık 3500 km menzil – 2.4 GHz çalışma frekansı
  • 500mt max yükseklik
  • 23 dakikaya kadar batarya ömrü 4480 mAh (çok yormazsanız maks 28 dakikaya kadar ulaşabilir)
  • 4K kamera – 94′ görüş açısı – 12MP – 2.8/f – 30fps

Akıllı Uçuş Modları

  • Follow Me (Beni Takip Et) özelliği
  • Waypoints (Yol noktaları)
  • Point of Interest (İlgi noktası)
  • Course lock (Kitlediğiniz hedefe sabit uçar)
  • Home lock (Ev kilit)

Son zamanlarda çektiğim birkaç fotoğraf

Bütün Büyükçekmece gölü, 500 metre yükseklikten!

Bu drone ile panaromik fotoğraflar çekemezsiniz ancak, eğer yeterince Photoshop bilginiz varsa veya fotoğrafları birleştireceğiniz, panaromik 360’C haline getirebileceğiniz bazı uygulamalarınız varsa, durduğunuz noktadan fotoğrafları teker teker çekip daha sonra birleştirebilirsiniz.

Bir benzin istasyonu

Büyükçekmece’nin kuzeyinde, bir gün batımı.

İstanbul’da bir köy

Kamerası bu kadar renkli fotoğraf çekebiliyor mu?

Bunu sorduğunuzu hisseder gibiyim.. 🙂 Hayır, ben fotoğrafları daha sonra bilgisayarda düzenleyerek bazı kontrast, pozlama, netlik vs.. gibi özellikler ekliyorum ve bu hali buluyor. Eğer siz de bu kadar renkli hale getirmek isterseniz, DJI Phantom 3 Professional fotoğraf ayarlarınızda, kaydetme formatını RAW veya JPEG + RAW olarak kaydedin. Neticede RAW dosyası ile Photoshop üzerinden rahatlıkla bu değişiklikleri uygulayabilirsiniz. Ben her ikisi (JPEG + RAW) tercih ederim.

Drone uçurmak yasak değil mi?

Eğer bir drone 500gr ağırlığının üzerinde ise yasa gereği, droneunuz için SHGM kaydı yaptırılmalıdır. Eğer kayıt yapmazsanız 17000 TL sanırım 13000 TL’ye indirmişler (çok emin değilim ama öyle gördüm) para cezası uygulanır.  SHGM kaydı yapılmış ise bu sefer kurallara uymamız gerekir.  Mesela havalimanlarda, müzelerde, siyasi binalarda, karakol yakınlarında, terör bölgelerinde,sınırlarda vs.. uçurulmamalı, İnsanlar rahatsız edilmemeli.  Ben bu kurallara uygun uçururum, kimseyi rahatsız etmek, kuralları ihlal etmek gibi bir şeye hiç ihtiyaç duymadım, umarım öyle bir şeye denk gelmem, aynısını sizler için de dilerim.  

En sevdiğim özellikler

GPS özelliği ve Return to Home (RTH – Eve geri dönme)

Bu, her ne kadar yeni bir özellik olmasa da çok iyi ve gereken bir özellik, her dronelarda olmalı! GPS desteği olmayan her drone aslında çöp, paranıza yazık olur. O paranızı bunun gibi dronelar için biriktirin. İnanın, doğru yapacaksınız. 

Sakin uçması, havada asılı kalması

Kullanımı oldukça pratik olması

Fotoğraf çekmek için pratik bir araç olması, zevk vermesi

DJI Phantom 3 Professional – Neden güvenmeliyim ve ne zaman geri dönebilir?

İstediğiniz zaman, hatta bazen beklemediğiniz bir zamanda!  Mesela bu geri dönme özelliğini, kalkış yerini bulamayıp kullandığımı düşebilirsiniz. Hayır, kalkış yaptığım yeri genelde bilirim ve oraya manüel bir şekilde indiririm de ancak şöyle durumlarda çok işe yarıyor:  Sinyal kaybetmesi, kumanda pili bitmesi..   Evet düşünsenize çok uzaklara gittiniz ve sinyal gitti, ekran karardı.. Bir telaş, bir korku olur değil mi? 🙂 işte bu dronelar sinyal kaybettiklerinde, siz onları çağırmasanız dahi sinyal kaybettikleri için geri dönerler.  Drone havadayken kumandanızı kapattığınızda, otomatikman iniş yerine geri geleceğini görürsünüz.  Bu arada sinyal kesildiğinde geri döndüğü zaman, drone size yaklaştığı an sinyal geri gelecektir ve bu durumda geri dönmeyi iptal edip uçuşlarınızı devam edebiliyorsunuz tabi, tercihinize bağlı.

Geri dönme her zaman çalışır mı?

Eğer GPS uydularına bağlanmışsa ve kalkış öncesi kalibrasyonu doğru uyguladıysanız, GPS uyduları arıza etmediği, droneunuzun havada anlamsız bir şekilde bataryasını yitirip kapanmadığı sürece her zaman sorunsuz geri dönecektir.  Droneu kullanmayı öğrendikten sonra geri dönmeyi pek uygulayacağınızı sanmam. Çünkü kullanımı oldukça pratik, istediğiniz gibi kalkış yaptığınız yere getirip dikey inmeyi uygulayabilirsiniz. Çünkü Return to home fonksiyonu olan “Eve geri dön” özelliği, bazen tam kalkış noktasına inmeyebiliyor. Mesela yanınızda havuz, ağaç ve teller varsa çok dikkat edin. Bu durumlarda daha çok manüel indirmeyi ön plana alın.

Geri dönmesi için kumandada sağda yer alan geri dönme butonuna basmanız yeterli. Telefonunuz üzerinden de geri dönme logosuna tıklayıp aynı işlemi uygulayabiliyorsunuz.

Bu drone için bu kadar para harcamaya değer mi?

Herkesin zevki farklıdır ama bana kalırsa, kesinlikle değer.  Değer çünkü çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz, değer çünkü bununla para kazanabilirsiniz. İş yapabilirsiniz, mekan çekimleri yapabilirsiniz. Değer çünkü bir beceriksizlik, pilot hatalarınız olmadıkça yanınızda yıllarca kalabilir, kullanabilir hatta ileride bu droneunuzu satabilirsiniz. Kaybedeceğiniz bir görmüyorum. Ya sizce?

Ben aldığıma çok memnunum. Eğer maddi imkanınız çok iyi değilse, veya o kadar parayı vermeye üşeniyorsanız ikinci el fiyatlara bakmanızı öneririm.  Benim maddi sıkıntım yoktu ama gereksiz harcama olmasın diye üşendim ben de. Daha önce hiçbir DJI ürününe elim değmemişti, o kadar parayı tecrübe edinmeden harcamak elbette zordu.  Fakat şimdi olsa DJI Mavic 2 Pro almaya daha kararlı olurdum ve satın alabilirdim de sahip olduğum bu üründen yeterince memnunum, gerek duymuyorum. Mavic 2 Pro 7 kilometreye kadar menzile sahip, ne güzel değiil mi? 🙂

DJI Mavic 2 Pro ile evden iş yerine babama, unuttuğunu varsaydığımız bir evrak götürebilirim, dışarıda köfte yaptırıp eve veya işe getirdim (tabi bu biraz riskli, birileri çalıp götürebilir droneu :)) ama kesinlikle harika olurdu haha 🙂

Bu makalemde sona geldim. Eğer eksik bir bilgi veya başka sorularınız varsa yorum gönderebilirsiniz. Ben DJI Phantom 3 Pro kullanmaktan çok memnun olduğumu bir kez daha dile getirmek isterim.  Hatta o kadar memnunum ki; “ya bu makineyi sevmeyen ölsün be..”  Diyebilecek kadar..  Haha 😀

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Yazarı instagram'da takip edin

zdaylan.com yapımı ve güvencesiyle, GrafikBu.com hizmetinize açılmıştır.


Web Tasarım - Blog hizmetleri - E-Ticaret Sitesi - 3D Modelleme - Logo Tasarım - Video Prodüksiyon - Kurumsal Kimlik gibi, daha çok grafik tasarım ağırlıklı ürünlerimize göz atabilirsiniz.

GrafikBu.com'u ziyaret etmek için tıklayın >>

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.