Dünya yuvarlak veya düz mü? İşte Dünya’nın gerçek şekli ve nedenleri
Bildiğiniz üzere; son zamanlarda artan “düz dünyacılar” bazı insanları ikiye ayırmış durumda. Kimisi dünyanın düz olduğunu kimisi de yuvarlak olduğunu savunur. Durum böyle olunca, kendi coğrafi ve fizik bilgilerime güvenerek ben de bu konuya değinmek, kendi görüşümü paylaşmak istedim.
Düz dünyacılar: “dünya yuvarlak ise neden alttakiler düşmüyor?”, “deniz neden uzaya düşmüyor?” gibi saçma sapan sorular sorsalar da her Düz Dünyacı böyle sorular sormaz, bazıları ciddi anlamda Dünya’nın düz olduğunu savunmakla beraber daha rasyonel nedenler belirtirler fakat belirttikleri bazı nedenler Dünya’nın düz olduğunu kanıtlamaya yeterli olmuyor maalesef, aksine, Güneş sistemi ile ilgili veya Dünya’nın yüzeyi ile ilgili bir çelişki ortaya çıkarıyor. Ben bugün bu yazıyı yazarak kendi görüşlerimden, Dünya’nın neden düz olmadığını bazı “Düz Dünya’cılara” kanıtlayacağımı, onlara yardımcı olacağımı ümit ediyorum 🙂
Futbol topu örneğiyle başlarsak.. (Sıkılmayın ama, devamını okuyun)
Bir futbol topuna bir ekmek kırıntısı yerleştirirseniz, bir Dünya’da İstanbul kadar yer kaplarsınız. Şimdi o açıdan bakın. Topun üzerindeki bir ekmek kırıntısı Dünya’da bir İstanbul kadar yer kaplıyorsa, o kırıntının içine çok ufak, belki bir bakteri kadar görülmeyecek bir şey koyun. İşte o sizsiniz, o obje bir insan. Şimdi siz o insan objesi açısından oradan etrafınıza baktığınızda size o futbol topunun yüzeyinin ufuğu size dümdüz görülür, öyle değil mi? Uçağa binip biraz daha yükseğe çıkmanıza rağmen yine yuvarlaklığı fark etmezsiniz. Bu tamamen doğal çünkü Dünya yeterince büyük, çok büyük ki yuvarlaklığını alçak irtifadan fark edemiyoruz. Büyük bir yuvarlak objenin üstünde ufacık bir nesleye göre her yer düz kalır işte, tabi diğer gezegenlerle kıyaslarsak Dünya’mız aslında çok küçük bir gezegen, o ayrı bir mesele.
Düz dünyada gece-gündüz mantığı yok
Az önce Dünya’yı diğer gezegenlerle kıyasladığımda bile şunu düşünmüş olabilirsiniz: “diğer gezegenler yuvarlak, sadece Dünya mı düz?” yani bir düşünün. Mars yuvarlak, Jupiter yuvarlak, Saturn yuvarlak.. Hepsini saymaya gerek yok herhalde. Bildiğiniz gibi, Dünya, Güneş sisteminde dönen bir gezegendir ve Güneş’in etrafında döner. Dünyanın yarısı gece yarısı gündüz olur. Dünya döndükçe gece olan tarafa gün doğar, sabah olur, öğlen olur yine akşam olur gece haline döner fakat bu durumda Dünya’nın diğer yanında ise tam tersi olur, öyle değil mi? Acaba düz dünyacılar bunu nasıl yorumlar? Güneş mi dönüyor? Düz Dünya mı? Güneş dönüyorsa zaten mantıksız, Düz Dünya dönüyorsa yine mantıksız! Düz Dünya’da mantıken gece olmaz, bunun hakkında detayı aşağıdaki yazımda okuyacaksınız.
Düz Dünya’cılara göre gezegenimiz böyle görülüyormuş:
Peki bu size hala mantıklı geliyor mu? Geliyorsa biraz daha aşağı inin ve okumaya devam edin..
Dünya düzse en kısa ve en uzun gün işlemesi? yani Ekinoks?
21 Haziran tarihinde Kuzey Yarımküre’de en uzun günü yaşıyorken, aynı gün Güney Yarımküre’de en kısa gün. 21 Mart-23 Eylül günlerinde dünyanın her iki Yarımküre’de de eşit gün uzunluğu, 21 Aralık’ta da Kuzey Yarımküre‘de en kısa gün, aynı zamanda Güney Yarımküre‘de en uzun gün oluyor. Hatırlatmak gerekirse bu, coğrafyada Ekinoks olarak geçen bir bilgidir. Peki Dünya düz ise bu nasıl oluyor? Bunun için Güneş’in hareket etmesi, farklı açılardan bakması gerekmez miydi? ama bilindiğine göre Güneş kendi yörüngesinde dönen ve sağa sola hareket etmeyen kocaman bir enerji kaynağı. Ancak düz dünyada en uzun gün, en kısa gün ve her iki kürede eşit gün olarak işlemesi mantıklı olmazdı bana göre..
Yuvarlak bir nesnenin üzerinde olan bir canlının gözünde ufuk çizgisi her zaman düzdür ve aşağıya doğru eğrilmez
Elinize bir portakal alın ve kenarından ince bir dilim kesin. Oluşan çemberdeki kenarlara baktığınız zaman kenarlıklar, portakalın eğrisine göre hareket etmediğini göreceksiniz. Çünkü ufuk düzdür, kendi alanınızda 360 derece boyunca düz görülür fakat bu, portakalın da başka yuvarlak bir objenin de düz olduğunun anlamına gelmez. Yükselip 300 feet’ten de 700 feet’ten de baksanız ufuk yine düz görülecektir.
Gün doğumu ve batımı içerisinde Güneş’in görüldüğü perspektif..
Dünya düz olsaydı Güneş, gün doğarken ve batarken her zaman aynı boyutta görülürdü. Ancak Dünyamız geoit olduğu içini gün doğarken küçücük Güneş, tepeye çıkarken daha büyük görülüp batmaya giderken de yine küçülerek gider. Çünkü Dünyamız düz değil ve Dünya’nın eğriliğini takip ettikçe, dünyanın bir diğer yanına doğru hareket ettikçe Güneş küçülerek kayboluyormuş gibi uzaklaşır. Fakat düz Dünya’da Dünya eğri olmadığından gün batımında güneş aşağıya inerek batmazdı, doğrudan aynı boyutla gelir ve giderdi. Onu geçtim, Dünya düz olsaydı kocaman güneşten dolayı her yönü devamlı gündüz olurdu. Gece olması mümkün olmazdı.
Şöyle düşünün: Elinize bir fener bir de küre aldınız. odanıza gittiniz, ışıksız ve karanlık bir ortamda fenerinizi çalıştırıp direkt olarak küreye yansıdınız. Fenerin küreye baktığı yer aydınlık, kürenin arkası karanlık kaldı değil mi? şimdi elinize dikdörtgen bir obje (belki fotoğraf) alın ve yine fenerinizin ışığını yansıtın. Sonuç olarak fotoğrafın her yerinin aydınlık içerisinde olduğunu, karanlık bir yer olmadığını göreceksiniz. (NOT: Fenerinizi çok yakın mesafeden tutmamalısınız, daha gerçekçi bir çalışma olması için lütfen Güneş-Dünya mesafesi gibi düşünüp odanızda deneyin. Fener ne kadar uzak kalırsa o kadar geniş aydınlık verecektir. Üstelik Güneş 360 derecelik bir enerji sistemi yani her yöne aydınlık veriyor, fener ile sadece belli bir yöne aydınlık verebilirsiniz, buna rağmen yine kanıtlayabilirim ki Dünya düz olsaydı her yönü aydınlık kalırdı.
Başka bir örnek..
Düz Dünya’ya göre; kendisinden daha batıda bulunan bir şehir her zaman daha sonra gün batımı görür. Yani her zaman önce doğuda hava kararır ve sonra batıda hava kararır fakat Dünya’mız düz olmadığı için bu kural her zaman Dünya’mızda uygulanmıyor. Nasıl mı? Mesela 21 Haziran’da Kuzey Yarımküre’de İstanbul’da gün batarken ve kendisinden daha batıda olmasına rağmen (resimde görülen hedef) Angola’nın başkenti Luanda ile aynı anda gün battımı yaşadığı görülüyor. İşte bu, Dünya’nın düz olmadığının belirtisidir. Dünya eğridir ki Güneş ışınlarını da oval bir şekilde gezegenin tam yarısına yansıtabiliyor. Güneş ışınlarının yansıması bile oval halinde olduğuna göre bu gezegene hala düz denmesine anlam veremiyorum.
Dünya ne düzdür ne de yuvarlak. Dünya geoittir, yuvarlaklığa yakın bir şekle sahiptir.
Aslında Dünya bildiğiniz gibi düz değildir ancak tam yuvarlak da değildir. Dünyanın şekli geoit olarak adlandırılmıştır ve gerçek şekli aslında aşağıdaki gibidir. Atmosfer görüntüsüyle Dünya tam yuvarlakmış gibi görüntü verse de kesinlikle tam yuvarlak olduğunu söyleyemeyiz.
Bu örneklerime rağmen düz Dünya fikrinizi değişmediyse de sizlere saygı duyuyorum 🙂 ama umarım birçok meraklıya yardımım olur.