Excel’de otomatik toplama, çarpma ve çıkarma işlemleri nasıl yapılır?

15.01.2015
3.486
A+
A-
Excel’de otomatik toplama, çarpma ve çıkarma işlemleri nasıl yapılır?

Excel’de toplama, çarpma ve çıkarmalı bir hesap tablosu yapmak için önce aşağıdaki gibi bir hesap tablosu hazırlayın.

Aşağıdaki görselde gördüğünüz ürünler falan örnektir.  Dilerseniz istediğiniz ürünleri yazabilirsiniz ama benim yaptığım gibi de yapmak isterseniz yapabilirsiniz.

 

 Bir hesap listesi hazırlayalım

Burada ürünleri yazdım yanına fiyat girdim ve en aşağıda toplam yazdım ancak henüz toplamını otomatik gösteren yazıyı girmedim. İlerde ki adımda bunu nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz.  (Kırmızı kare şeklinde işaretli olan fiyatlara mouseunuzun yani farenizin sol tuşuyla tıklamanız gerektiğini anlatmaktadır)

 

Toplam yazıp diğer kareye ise çift tıklayın.  Çift tıkladıktan sonra klavyenizden “=” (Eşittir) yazın daha sonra ise her hangi bir fiyata mouseunuzun sol tuşuyla tek tıklamayla seçin.

 

 

 

 

Mouseum ile ilk olararak en üstteki uçak bileti fiyatını seçerek başladım. İlk önce toplamın yanındaki boş kareye çift tıkladım ve eşittir yazdım sonra fiyat değeri 1900 olan nesneyi seçtim seçtikten sonra aşağıya (çift tıkladığım bölgeye) 1900 TL yazan fiyat sütununun kodu “R[-5]C[1]” geldi.

Burada 1900 TL’yi seçtik neden? ne yapayım diyor?  Eğer toplama ise kodun hemen yanına “+”, çıkarmaysa “-“, çarpmaysa “*” (yıldız) ekledikten sonra hangi fiyat ile toplasın, çıkarsın veya çarpsın? İşte onu belirlemek için diğer fiyatlardan birini seçiyorsunuz. Biz burada toplama yapıyoruz, toplamını göstermek için “+” yazmalıyız ve “+” ekliyorum.. Daha sonra diğer fiyat 270 olanını seçiyorum bu gidişler 1900 + 270’i toplamış olacağız.

 

Şimdi aynı işlemi tekrar yapıp bu sefer bir alt satırdaki 2500 fiyat değerini de katıyoruz. Önce “+” sonra 2500’ü mouseunuz ile seçin.

 

Bu sefer bir artı daha ekleyip son fiyatı 230 TL’yi de seçelim.

 

230 TL’yi seçtik artık başka fiyat kalmadı, işlemi kaydetmek için klavyenizle Enter tuşuna basın.

 

 

Ve artık gördüğünüz gibi Toplam yanında toplattığımız  toplam fiyatını görebiliyoruz.

Aynı işlem için bir de ilave (çıkartma işlemi) olarak iPhone ürününü deneyelim.. Alt satıra iPhone ürününü yazalım. Daha sonra Toplam tutar 4900’ün üzerine çift tıklayıp düzenleme moduna girelim..

Yanına “-” yazıp son eklediğimiz iadelik iPhone ürününün fiyatı yani 2500’ü tıklatalım. ve Enterlayıp işi bitirelim. Bakalım sonuç nasıl oluyor.

Evet, sonuç görüldüğü gibi toplam fiyattan 2500 TL çıkarıldı ve sonuç olarak 2400 TL kaldı. Çünkü iade edilmesini istemiştik.

 

Çarpma işlemi

Çarpma işlemini de aynı mantıkla, sadece işlem olarak “*” yıldız bırakıp çıkarmasını sağlayabilirsiniz.

 

Bu gidişte toplam 5000 olmuştur.

Bu paylaşımım sizin için faydalı oldu mu? dilerseniz bana bir kola ısmarlayabilirsiniz.. Eğer bana bir kola ısmarlamaya razıysanız buraya tıklayın.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Yazarı instagram'da takip edin

zdaylan.com yapımı ve güvencesiyle, GrafikBu.com hizmetinize açılmıştır.


Web Tasarım - Blog hizmetleri - E-Ticaret Sitesi - 3D Modelleme - Logo Tasarım - Video Prodüksiyon - Kurumsal Kimlik gibi, daha çok grafik tasarım ağırlıklı ürünlerimize göz atabilirsiniz.

GrafikBu.com'u ziyaret etmek için tıklayın >>

zdaylan
Grafik Tasarım - Beykent Üniversitesi - 1990 doğumlu, grafik tasarım, 3D modelleme, yazılım ve animasyonla ilgilenir. Ayrıca Grafikbu.com'da grafik tasarım hizmetleri verir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. BAKİ dedi ki:

    İYİDE ÖRNEĞİN ELİMİZDE 120 AYIN GELİR VE GİDER RAKAMLARI OLSUN. HEPSİNE TEK TEK BUNU YAZMAM MANTIKSIZ OLUR. HER SİTE DE AYNI BASİT ADIMLAR GÖSTERİLMİŞ 120 TANE GELİR SÜTÜNUNDAN 120 TANE GİDER SUTUNUN FARKINI KAR SUTUNUNA NASIL İŞLEM YAPACAĞIM ?? 120 TANE BÖYLE YAZACAK MIYIM ?