Geleceğin Süper Gücü (2050): Çin Halk Cumhuriyeti

Grafik Tasarım - Beykent Üniversitesi - 1990 doğumlu, grafik tasarım, 3D modelleme, yazılım ve animasyonla ilgilenir. Ayrıca Grafikbu.com'da grafik tasarım hizmetleri verir.

II. Dünya savaşından sonra ABD nasıl lider olmuşsa, COVID-19 virüsünden sonra da Çin bu liderliği alacak ve güçler el değişecek! İşte nedenleri..

Çin neden dünyanın en güçlü ülkesi olacak?

Bu modern çağda gelişen tıp, teknoloji, ticari güç, savunma sanayi, genç nüfus ve eğitim olsun, bu bütün unsurlar zaten Çin için yeterince mevcut ve iyi bir konumda. Mesela ticaret konusunda bildiğiniz gibi, diğer ülkelere kıyasla çok daha iyi konumdadır Çin Halk Cumhuriyeti..

Peki Çin’i en çok neler güçlü yapıyor?

Çin’i ayakta tutan ve güçlü tutan en büyük, en önemli maddeleri şahsı görüşlerime ve bildiklerime göre sıraladım:

  • Dünyanın en büyük e-ticaret sistemlerine sahip olmaları: AliExpress ve AliBaba tarzı birçok e-ticaret sistemlerine sahip olmaları ve her gün bu sistemlerden milyonlarca dolar satış yapmaları
  • Güçlü sanayi: Çin sanayilerinin durmadan çalışması
  • Güçlü ekonomi: Bütün dünyaya devamlı ihracat sağlamaları, çok çeşit şey üretip satmaları, kasalarına bol bol dolar / döviz almaları
  • Güçlü ihracat: Dünyada kara ve su üzerinden bütün ülkelere en çok onlar lojistik ve ihracat gerçekleştirirler, teknoloji haricinde ilaç,petrol,bitki,gıdalar satarlar
  • Güçlü ordu: Çok güçlü bir orduya sahip olmaları, nükleer silahlarına sahip olmaları, askeri bütçelerinin yeterince iyi olması gelir
  • Güçlü bilim: Tıpta, kimya ve biyolojide ilerlemeleri
  • Güçlü devlet: Dışa bağımlı olmamaları, birçok doğal kaynaklara sahip olmaları ve dünyanın en kalabalık ülkesi olarak da ayrıca güçlüler

Evet çok güçlüler de.. Bu onları asla mükemmel yapmayacak

Ekonomik ve askeri olarak çok güçlenen Çin, “artık mükemmel bir ülke olacak” anlamına gelmiyor.  Doğu Türkistanlılara uyguladıkları tecavüzler, tacizler, darp etmeler, onları kendilerinin oyuncağı gibi görmelerini ayıca vatandaşlarına baskı uygulayan bir devlet anlayışına sahip olmalarını, komünist devlet yapısı olup insanlara acımasızca davranmalarını, nüfus artışlarını zorla, kürtajla, idamla engellemeleri, vicdansız bir devlet anlayışı göstermelerini, güçlü oldukları için diğer ülkelere karşı her an saldıracak bir ülke gibi olmalarını ve bazı diğer özgürlük ve adalet kısıtlamalarını beğenmiyorum ve büyük bir devlete yakışacak şeyler değil.

Maalesef  böyle, güçlü olan bir devlet, gelişmekte olan ülkeleri kışkırtabilir, tehdit edebilir çünkü nasıl olsa kendileri daha güçlü.  Bugün ABD’nin güçlü olmasıyla beraber özgürlükçü bir ülke olması onları daha harika yapıyor bence. Fakat hiçbir zaman güçlü bir ülkenin habire sağa sola sataşmasını istemezdim. Mesela Osmanlı zamanında yani 13. yüzyılda süper güç olan bir devlet hiç durmaz, kendisinden güçsüz olan bütün ülkeleri fethetmek isterlerdi. Kural öyleydi, o zamanın şartlarında Osmanlı da doğal olarak bu şekilde birçok ülke fethetti aynı zamanda toprak kaybetti, peki ya savaşlar hala devam etseydi? Aslında savaşlar hala devam ediyor, o da ticaret ve sanayi savaşı (anlayana)

Bu çağda ülkeler her ne kadar güçlü olsalar da eskisi gibi kolay kolay savaşa girmek istemezler, bunun sebepleri başlıca; halkın tekrar aynı lidere oy vermeme riski doğması ve ekonomide rakiplerinin gerisine gidecek olmalarıdır.

Çin’in en büyük rakipleri

  • Hindistan
  • ABD (halen – Şu an ikili ticaret savaşında)
  • Japonya
  • Rusya
  • İngiltere
  • Fransa

Hindistan

ABD ve bazı batı ülkelerinin Çin’e olan nefreti ve sanayilerinin Hindistan’a kaydırılma çalışmaları, Hindistan’daki sanayi güçün ve yeni yatırımların artışı, Çin’in en büyük düşmanlarından ikincisi olan Hindistan, Çin’in en büyük rakibi. Bugünün ABD-Çin ticaret savaşı, gelecek 30-80 yıl içinde Hindistan-Çin ticaret savaşı olarak değişebilir.

Diğer rakipler ve durumları

Teknoloji, araba üretimi gibi birçok alanda sanayilere sahip Japonya, yanı sıra; petrol sahibi, savunma sanayi ve füze teknolojilerinde gelişmiş, zengin doğal kaynaklara sahip Rusya, araba ve uçak (Airbus) gibi ürünler üreten, turizm geliri yüksek olan, dünyada en çok ziyaret edilen ülkelerin başına gelen Fransa, geçmişten bugüne gelişen sanayileriyle bilinen İngiltere de Çin ile gelecekte sıkı takipçisi olabilirler.

Almanya’nın geleceği

Bugünün otomotiv üretiminde ve Avrupa’nın ekonomik gücünde bir lider olan Almanya’nın, gelecekte elektrikli araç üretiminin artması, benzinli araçlara olan talebin azalması ve ABD’nin elektrikli otomotiv üretimiyle Almanya’ya çelme atıp, otomotiv sektöründe bir süre lider olacağını tahmin ediyorum. Bunlarla beraber, genç nüfusun az olması ile beraber mülteci sorunları ile savaşan Almanya’yı bence bazı sıkıntılar bekliyor.

Türkiye

Turizm ve yatırımcılar ağırlıklı bir ekonomiye sahip olan ülkemiz ne yazık ki dışa çok bağımlıdır. Yerli otomotiv üretecek olmamız gibi bazı şeyler gerçekleşirse bir nebze ekonomimizi rahatlatır diyebiliriz. Bir şey üretmiyoruz, dünyada olabilecek en verimli topraklara sahip olmamıza rağmen, coğrafi bakımından dahi 3 tarafı denize bağlı olup balık ihracatında bile sesimiz çıkmıyor, daha mantıklısı tarımda, hayvancılıkta ihracatımız iyi değil, devamlı ithalat bakalım nereye kadar. Çin ile yarışa, tabii ki çok uzağız.

Çin’in savunma bütçesi $178 milyar dolar

Her sene savuna bütçelerini arttırıyorlar. 2019’da $166 milyar dolar olan bütçe, 2020’de $178 milyar dolara yükseltecekler. Çin’in kendi bütçesini bu şekilde arttırması ABD’yi rahatsız etmişti.

Çin Ordusunun Gücü 2020 İtibariyle

Toplam askeri personel:

  • 2 milyon 693 bin

Hava kuvvetleri:

  • 1232 savaş uçağı, 371 özel saldırı, 224 nakliye, 314 eğitmenler, 111 özel görev, 911 helikopter, 281 saldırı helikopteri

Arazi kuvvetleri: 

  • 3500 tanklar, 33000 zırhlı araçlar, 3800 kundağı motorlu topçu, 3600 çekili topçu, 2650 roket projektörleri

Donanma gücü: 777

  • 50 Korvet, 2 Uçak gemileri, 74 denizaltıları, 52 fırkateyn, 220 devriye, 29 mayın savaşı, 36 muhripler

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Yazarı instagram'da takip edin

zdaylan.com yapımı ve güvencesiyle, GrafikBu.com hizmetinize açılmıştır.


Web Tasarım - Blog hizmetleri - E-Ticaret Sitesi - 3D Modelleme - Logo Tasarım - Video Prodüksiyon - Kurumsal Kimlik gibi, daha çok grafik tasarım ağırlıklı ürünlerimize göz atabilirsiniz.

GrafikBu.com'u ziyaret etmek için tıklayın >>

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.