Güvenli drone uçuşu ve kırım yaşamamak için dikkat edilmesi gereken hususlar

29.05.2020
1.848
A+
A-
Güvenli drone uçuşu ve kırım yaşamamak için dikkat edilmesi gereken hususlar

Malum döviz uçtu, dolar almış başını gidiyor..  Şu günlerde bir de drone kırımı yaşamak? Allah göstermesin! Kim ister ki kendi droneunun düşmesini, kaybolmasını veya kırılmasını? Kimse..   Türk Lirası’nın değer kaybından dolayı bir Türk vatandaşının profesyonel dronlara sahip olması artık eskiye göre daha da zorlaşmış durumda. Yani eskiden 4-5 bin TL olan dronelar bugün 9-13 bin TL.   Belki maddi durumunuz iyi olabilir ama yine droneunuzu düşürmek istemeyebilirsiniz doğal olarak. O halde gelelim ne zaman, nasıl uçurmamız gereken hususları incelemeye..

Drone kazalarını önleme ve güvenli uçuşu sağlama açışsından, konuların önemliliğine göre sıralama yapacağım.

1) Asla bayat pille uçmayın

Bu her zaman başınıza gelmeyebilir ama çok önemli! Droneunuzun bataryalını şarj ettiniz ve aradan 2 gün, 3 gün, 4 gün ooo… geçmiş ve hala uçurmamışsanız, asla droneunuzu, enerjisi bayatlamış o bataryalarla uçurmamalısınız.

Ben tecrübeler edine edine bunu kendim için mecburi bir kural haline getirdim, siz de buna uymalısınız. Peki ne yapmalısınız?

Bataryanızın düğmesine bastığınızda 4 ledlerden 3’ü yanıyordur veya daha da azalmıştır, uçuş öncesi o pili şarj edin. Eğer bataryada hala ledler full kalmış ise, o bataryayı dronea takın, droneu elinizde çalıştırın, pil gücü 1 led kaybedince droneunuzu kapatın ve bataryayı çıkarın. Batarya çok ısınmamışsa şarja takıp tekrar fulleyin. Isı yüksekse biraz bekleyip daha sonra şarj etmenizi öneririm. Aksi durumda bataryanızda şişmeler yaşayabilir, bataryalarınıza zarar verebilirsiniz.

Neden asla bayat pillerle uçmamalısınız: Bayat enerji olduğu zaman amperlar çabuk çöebiliyor bunun ardından havada 3,30v altına düşen pil, droneunuzu kullanılmaz hale getirerek, acil dikey inişe zorlayabilmektedir.  Hata olarak “Critical Low Voltage” mesajı verir. İnişe zorlar, o an droneunuz deniz üzerinde denk gelebilir veya sizden yeterince uzak yerlerde denk gelebilir, indirme sırasında droneunuz bir yerlere çarparak, araç sürücüleri tarafından ezilerek hasar alabilir. Bu tedbirleri her zaman almanızı öneririm.

2) Ağaçlar ve elektrik kablolarından uzak uçurduğunuzdan emin olun!

Daha çok kalkış sırasında ve iniş sırasında gerçekleşebiliyor. Birçok droneucu arkadaş hızlı bir şekilde droneunu kurup uçuşa başlıyor, sonra “aa efendim tam üstümüzde elektrik kabloları, yok telleri varmış” veya “ağaç dalları varmış”..  Gibi sorunlar yaşayıp, kırımlarla baş başa kalıyorlar. Tabii ne işleri varmış o ağaçların orada değil mi? 🙂

Droneunuzu kurarken dikkatli olun, ağaçlara biraz uzakta (daha çok dallarına dikkat edin tabi)

3) Yeterli sayıda GPS sağlayıcılarına bağlandığınızdan emin olun!

Diyelim ki 3-5 GPS uydusuna bağlandınız ve havalandınız. Hava da çok rüzgarlı. GPS uydularından sinyal kesilirse ne olur biliyor musunuz?  Droneunuz geri gelemez ve GPS uydusuna bağlı olmadığı içiin konumunda da duramaz, rüzgarlı olduğu için de rüzgar alır götürür. Geri gelemeyeceği için bir şey yapamazsınız.  Dikkat edin! Mümkünse en az 7-9 uyduya bağlı olsun.

4) Kalkış öncesi pervane kontrolleri

Eğer Phantom gibi çıkarıp , değiştirilebilir, katlanamayan dronelar kullanıyorsanız, pervaneleri iyi sıkmanızı öneririm. Bazen çevirip bırakıyor olaiblirsiniz, gevşek kalıyor bazen. İyi sıkın, en ufak önlem önemlidir.

5) Her kalkış öncesi motorları elinizle döndürerek test edin 

Motorları elinizle döndürün ve motorların dönüp dönmediğinden emin olun.  Fırçasız motor olan bu motorlar, bazı ufak şeyleri içine mıknatıs gibi çekmektedir. Bu durumda motorlarınızdan biri kitlenmiş olabilir, kalkış sırasında motorlarınızdan biri hareket etmezse droneunuz devrilebilir, en pahalı parça olan gimbal kamera parçaları hasar görebilir ve bu kaza size çok maliyetli olur.

6) Rüzgarlı havada uçurmayın

Bunun bir elektronik alet olduğunu biliyoruz. Rüzgarda uçurmayın, ne olur ne olmaz. Zaten rüzgarda uçurmak pek keyifli değil, görüntü almak bakımından da keyif vermez. Gereksiz risklere girmeyin, boş hava atma derdine düşmeyin.

7) Gimbalinizi koruyun

Droneunuzun en pahalı parçası gimbal (kamera) parçası olduğunu biliyor muydunuz? Kamera gimbal parçasına gelecek en ufak darbe, eğer drone çalışıyorsa ve gimbal elektrik halinde ise, o gelecek parça gimbalinizin anakartını büyük ihtimal yakacaktır. Bu gimbal ana kartları ikinci el ve sıfır fiyatları drone modellerine göre değişiklik gösterse de yeterince pahallıdır ve bulunması zor bir parça olabilmektedir. Daha önce DJI Phantom 3Pro gimbal anakartım yanmıştı, yenisini bulmak 3 ay zaman almış ve sadece gimbal ana kartın bana maliyeti 1000 TL olmuştu.

8) Mümkünse elinizde kalkış & iniş gerçekleştirin

Droneunuzda bir teknik arıza vardır ama haberiniz yoktur. Mesela bir arıza nedeniyle droneunuz kalkış sırasında yere çakılabilir, iniş sırasında droneunuz bir cisme çarpabilir. Bu tarz kazaları önlemek için kalkışı da inişi de elinizde yapmanızı öneririm. Kalkışta bir elinizde drone, diğer elinizde kumanda olsun. Kalkış dedikten sonra (lütfen pervanelerin göze / yüze yakın olmadığına emin olalım)  elimizde kalkış deniyoruz, bir aksillik yok ve droneumuz dikey bir şekilde yükseliyorsa serbest bırakıyor ve uçuruyoruz. Yerden kalkış yaptığınızda bir sorun varsa kontrol edemezsiniz, droneunuz asfalta çakılabilir, pervanelerinden, kasasına, kasasından gimbaline her türlü hasar oluşturabilir.

İniş sırasında, başınıza doğru yaklaştırıp elinize alın, motorları kapatın.  Bu durumda droneunuzun ayakları da kirlenmemiş olacak, etrafta çocuk varsa onlara da çarpmamış olacak, hele bir cisme hiç çarpmayacak.

Bu şartlara uyarsanız emin olun droneunuz uzun ömürlü olacaktır, uzun süre kullanabileceksiniz. Herkese kırımsız uçuşlar!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Yazarı instagram'da takip edin

zdaylan.com yapımı ve güvencesiyle, GrafikBu.com hizmetinize açılmıştır.


Web Tasarım - Blog hizmetleri - E-Ticaret Sitesi - 3D Modelleme - Logo Tasarım - Video Prodüksiyon - Kurumsal Kimlik gibi, daha çok grafik tasarım ağırlıklı ürünlerimize göz atabilirsiniz.

GrafikBu.com'u ziyaret etmek için tıklayın >>

zdaylan
Grafik Tasarım - Beykent Üniversitesi - 1990 doğumlu, grafik tasarım, 3D modelleme, yazılım ve animasyonla ilgilenir. Ayrıca Grafikbu.com'da grafik tasarım hizmetleri verir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.