Hyper-V – Sanal makine kurulumu
Hyper-V‘de Sanal makine yani bir işletim sistemi kurmak için önce Hyper-V‘nin sisteminize kurulmuş ve sağlam çalışıyor olmalı. Hyper-V kurulumu yapmamış iseniz veya Hyper-V kurulumu yapmayı bilmiyorsanız aşağıdaki sayfayı inceleyiniz.
Hyper-V kurulumu || zdaylan.com/hyper-v-kurulumu-windows-server-2012/
Eğer Hyper-V zaten kurulmuşsa o zaman dersimize başlayalım.
Gerekli: Yükleceğiniz işletim sisteminin ISO dosyası veya en azından bir DVD/CD‘si yanınızda bulunmalı.
Eğer yanınızda mevcut değilse, Windows 8.1 Enterprise ISO dosyası indirmek için tıklayın.
Windows 8 kurulumunu yapmayı bilmiyorsanız tıklayın.
Hyper-V‘de solda görülen ZDAYLAN-SERVER yerine bilgisayar adınız ne ise o ad görülecektir.
İlginizi çekebilir: Windows’ta bilgisayar adı değiştirme || zdaylan.com/windowsta-bilgisayar-adi-degistirme/
ZDAYLAN-SERVER (Bilgisayar adınız ne ise o)’a sağ tıklayın, New -> Virtual Machine..‘a tıkladıktan sonra diğer adıma geçiyoruz.
Görseldeki işaretlerle adımları takip etmeye devam edin, burada Next diyip diğer adıma geçelim.
Sanal makinenize bir isim verin. Ben Windows8 diye isimlendirdim, dilediğinizi yazmakla özgürsünüz.
Sanal makinenize RAM (hafıza) belirtiniz. Eğer bilgisayarınızın RAM’ı çok iyi değilse düşük bir RAM verin, ancak 8 ila 16 GB arasında RAM kullanıyorsanız 2048 MB (2 GB) RAM belirlemeniz önerilir. Ne kadar düşük bir RAM belirlerseniz sanal makineniz o kadar yavaş olacak ancak ne kadar yüksek bir RAM belirlerseniz başta sanal makinenizi ve gerçek makinenizi de yoracaktır, eğer RAM kapasitesi yetmezse sanal makineniz memory hatası verip çalışmayabilir.
Sanal makinenize Ethernet kartını belirtiniz. Benim gerçek bilgisayarda Ethernet kartını yüklemediğimden dolayı buraya Ethernet kartım gelmiyor, ethernet kartı driverını kursaydım Ethernet kartımı seçecektim çünkü Not Connected seçmek zorunda kalınca sanal makinem de internetsiz kalacak. İsteğe bağlı bir durum eğer sanal makinenize internetinizi bağlamak istiyorsanız buraya Ethernet kartınız gelecektir onu seçersiniz.
Burada yeni bir sanal hard disk oluşturuyoruz. Sanal hard diskimize isim veriyoruz aşağıdan Size kutucuğundan ise sanal hard diskimizin boyutunu belirliyoruz. Aşağıdaki 127 GB varsayılan bir şekilde hazır olarak geliyor maksimum 64 TB’a kadar yükseltebiliriz.
Sanal makinenize işletim sistemini hangi yoldan yükleyeceksiniz? ISO dosyası mı yoksa DVD’yi takıp mı? tamamen size kalmış bir durum. Eğer ISO dosyasıyla gözatıp yükleyecekseniz ilk önce “Install an operating system from a boot CD/DVD-ROM” seçtikten sonra hemen aşağıda bulunan “Image file (.ISO)” işaretleyin ve ISO dosyasını gözatıp seçin daha sonra ileri adıma geçmek için Next’e tıklayın.
Her şey hazır, Finish dedikten sonra sanal makinamız oluşturulmuş olacak bundan sonra sadece Windows’u kurmak kalacak..
Evet gördüğünüz gibi.. Sanal makinemiz oluşturulmuş görülüyor.
Sanal makinemizi görüntülemek için Connect, çalıştırmak için ise Start’a basmanız yeterli.
Connect’e tıkladıktan sonra aynen böyle bir pencere açılıyor ancak işaretle göstermiş olduğum buton yeşil görüldüğü sürece makinemiz kapalı olduğunu ifade etmektedir, makinemizi çalıştırmak için Start butonuna tıklıyoruz makinemiz çalıştığında ilk olarak direkt ISO dosyasını veya DVD olarak belirtmişseniz DVD’yi okutacak ve Windows kurulumunu başlatacak.
Windows kurmayı bilmiyorsanız || Windows 8 kurulumu || Bu makaleyi incelemek için tıklayın!
merhabalar ben hyper v win 7 kurmaya çalışıyorum ve kurulum yaparken local computeri seciyorum okey deyip geçiyorum sonra gelen ekranda new ikonunu ve onun altındaki şeyleri göremiyorum konu hakkında yardımcı olursanız cok sevinirim
Merhaba, Sorun 64bit kullanmıyor olmanızdan olabilir. Eğer öyleyse, Hyper-V’lar sadece 64bit sistemlerde yüklenebilir / aktif edilebilir ancak, vmware server, virtual box gibi yazılımlar yükleyip 32bitlerde de yararlanmak mümkün.