Kamboçya Gezi Notları – Eylül, 2019
Kamboçya’ya ilk ziyaretim, Vietnam ziyaretimin ardından gerçekleşti. İş gezisi olarak içerisinde bulunduğum bu gezide Vietnam, Kamboçya ve Tayland’ı gezdik. Vietnam gezi notlarıma bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
KAMBOÇYA
- Türk vatandaşlarına vize gerekli midir?: Umuma mahsus pasaportuna sahip T.C vatandaşlarına vize tabidir. Vize havalimanda ücret karşlığına alınabilir. Bunun için sınırda form doldurmanız , en az 40 USD ücreti var ve en az 2 fotoğrafınız da yanında olması gerekir. Yeşil ve gri pasaport sahipleri 90 güne kadar vizeden muaftır.
Ho Chi Minh (Saygon), Vietnam‘dan Siep Reap, Kamboçya‘ya hareket
21 Eylül tarihinde, Kamboçya’da yağmur mevsiminin en yoğun olduğu günlerde, Angkor Hava Yolları, Airbus A320-232 tipli uçakla Kamboçya’ya hareket ediyoruz.
Siem Reap, Kamboçya – İniş (Video)
Angkor Airlines – Airbus A320-232
Kamboçya Hakkında
Kamboçya, resmî adıyla Kamboçya Krallığı ve bir zamanlar Khmer İmparatorluğu olarak da bilinen, Güneydoğu Asya’da yer alan bir ülke. 181,035 km² alana yayılan ülke, kuzeybatıda Tayland, kuzeydoğuda Laos, doğuda Vietnam ile komşudur. Ayrıca güney batı kıyıları Tayland Körfezi’nde yer alır. 14,8 milyonluk nüfusuyla, dünya sıralamasında 70. sırada yer almaktadır. Resmî dini Theravada Budizmi’dir, halkın %95’i Budist’tir Başkent Phnom Penh, ülkenin politik, ekonomik ve kültürel merkezidir. Ülke kral tarafından parlamenter monarşi ile yönetilir.
Angkor Wat Tapınağı ve Kamboçya
Geldiğimiz şehir Siem Reap’te bulunan Angkor Wat tapınağı, Hindu tanrıları tarafından inşa edilmiş ve dünyanın en büyük tapınağıdır.Angkor şehrinde ormanlık, ağaçlık bir bölgede bulunan bu tapınak, Kamboçya için burası çok değerlidir. Bu devasa tapunak, Kamboçya turizminin simgesi olduğu gibi aynı zamanda bu ülke bayrağının simgesi olarak da yer alır. Yani, Angkor Wat, Kamboçya’nın kalbidir. Dünyada ülke bayrağında tapınak bulunan tek ülkedir, Kamboçya.
Angkor Wat tapınağı hakkında görüşlerimi az sonra sizlerle paylaşacağım!
Kamboçya nasıl bir ülke?
Kamboçya, dünyada gördüğüm en doğal, en az asfalt beton yığını olan ülke veya ülkelerden biri diyebilirim. Siem Reap’te sadece yollar için asfalt var, gerisi toprak ve ağaçlar dolu. Akşamları sokaklar loştur. Yani şehir merkezinde bile olsanız kendinizi sanki şehir merkezi dışında bir köyde gibi hissedebilirsiniz.
Trafik lambaları genellikle ağaçlar arasında bulunur. Kamboçya’yı daha çok Hindistan’a benzettim. Hindistan’da auto denen 3 tekerlekli kabinli motorsiklet türü Kamboçya’da da yaygın, aynı zamanda Hindistan’daki motor trafiğinin bir benzeri burada da var. Kamboçya’da bu motorlu ulaşım araçlarına tuktuk diyorlar. Tutuk, internetten ve telefon aramasıyla çağırlabilir. 3-4 KM mesafeye genellikle 1,5 ila 2 dolar arasında ücret talep ederler. Ülkede ABD Doları yaygındır, neredeyse kendi paralarından daha çok tercih edilir.
Angkor Wat tapınağı haricinde Siem Reap, çarşılarıyla, gece pazarı, kafeler, eğlenceler ile meşhur. Yemeklere gelirsek, yemekleri güzel. Yemeklerine birazdan değineceğim 🙂
1 USD (ABD Doları) = 4,067 KHR (Khmer Rieli) eder. (Mayıs, 2020)
Khmerce konuşulur fakat İngilizce bilen insanlara denk gelmek zor değildir. Genellikle çarşıda, gece pazarında, otelde, tuktuk şoföründe birçok kişide İngilizce
Siem Reap’e varış
Varış öncesi Vietnam’da Sosyalist Devlet kuralları gereği güvenliğin sıkı olması nedeniyle biraz soğuk ve ilgisiz devlet memurları vardı. Ardından Kamboçya’ya vardıktan sonra oranın devlet memurlarını tarafından hoş karşılandım. Güler yüzlü, “hoş geldiniz”, “buyrun. Giriş oradan efendim, devam edin..” Kibar ve yüzü gülen insanlar daima var olsun!
Siem Reap’ın küçük havalimanı göstermiş oldum, otobüse yerleşme ardından Angkor Wat için biletlerimizi aldığımız yer Angkor Enterprise’a gidiyoruz. Buradan sonra otelimize konaklayacağız.
Angkor Enterprise – Resmi Bilet Satış Ofisi
Angkor Wat’a bilet almak için tek yer burasıdır. Ücretlere gelirsek şu an için ücretler bu şekilde:
Bilet Ücretleri
- Tek gün ziyaret için $37
- Üç günlük ziyaret bileti için $62
- Bir haftalık ziyaret için $72 fiyat sunulmakta.
Angkor Wat için turistik biletinizi almaya gittiğinizde pasaportunuz da otel rezervasyonunuz da yanınızda bulunsun. Bilet kuyruğunda sıranız geldikten sonra işlem sırasında pasaportunuz alıp, fotoğrafınızı çekmek isteyecekler. Bu aşamada hangi paketi almak istersiniz? sorulur. 1 Günlük ise $37 ödersiniz. İşlem sonucunda boynunuza asabileceğiniz bir yetkili kartı tarzı bir şey veriliyor, bu kartı Angkor Wat girişinde yetkililere gösterdikten sonra tapınağa erişebileceksiniz.
Kamboçya’da gece hayatı ve eğlence
Tapınak ziyareti dışında, turistlerin büyük kısmı buradaki eğlenceyi yaşamak için gelir. Eğer içki içiyorsanız ve dans etmeyi seviyorsanız burası tam size göre! Kafeler bol ve güzel. İnsanları hoş, eğlence için güzel bir şehir. Tabii eğlencenin tadını çıkarıp daha farklı amaçlara yönelenler de var, dilerseniz masaj yaptırırsınız, dilerseniz kendinize bir partner bulur, farklı insanlarla tanışırsınız. Bu ve bunun fazlası eğlence için gidecek insanların tercilerine göre değişmekte.
Konakladığımız otel Le Méridien
Bildiğiniz köşk.. Bir saray gibi bir yer. Etrafı yeşillik, çimen, ağaçlar dolu, havuz, spor salonları, masaj salonları, sağlık odası her şeyiyle dört dörtlük lüks bir otel. Eğer maddi imkanınız uyarsa burayı tercih edebilirsiniz. Şehir merkezine yaklaşık 2 km uzakta ama rahat konaklayabileceğiniz, evinizde hissedebileceğiniz kadar iyi.
Otelimize konakladık, 2-3 saat moladan sonra akşam yemeğimiz için Malis Khmer lokantasına, Khmer mutfağını tatmaya gideceğiz.
Malis Khmer Restaurant
Kamboçya mutfağını temsil eden en güzel, en iyi lokantalardan biri.
Kamboçya öncesi 3 gün kaldığım Vietnam’da, alışık olmadığım sebze ve deniz hayvanları yemekten bıkmıştım. Bu, biraz kilo vermeme de yardımcı oldu ama aç hissettiğimde Saigon’da bir Mc Donald’s ile idare ederdim bazen. Şimdi Kamboçya mutfağındayız.. Bu ülkeye gelmeden önce buranın yemekleri konusunda pek bilgim yoktu, yine Vietnam’daki gibi yemekler olabileceğini düşünmüştüm fakat gerçekten yanıldım ve beklediğimden daha güzel yemekleri varmış! Çorbaları, etli yemekleri falan harikaydı. Kamboçya’da en çok çöp şiş kebap tarzı yemekler yedim, gerçekten lezzetliydi. Bu lokantayı tavsiye ederim.
Menü bu şekildeydi:
Başlangıçlar:
- Ekmek ve tereyaği
- Çöp Şişler (Yumuşak sığır eti ve marine tavuk)
- Karabiber taneleri ve acılı soslar ile servis
- M’chou Kroeung – Etli Çorba (Et suyunda pişmiş köri ezmeli, T’nang yapraklarına yatırılmış sığır eti çorbası)
Ana Yemek
- Izgara Dana Bonfile
- Yeşil biber, mısır ve istiridye sosu ile servis
Tatlı
- Sangkyiar L’pov (Kremalı, prinçli kabak tatlısı – hurma şekeri, Hindistan cevizi sütü ve dondurma ile servis)
Çorba ve yemekleri beğendim, tatlıyı pek beğendiğimi söyleyemem, yani bana göre değil 🙂
Sonraki gün – Hotel Le Méridien’de
Sabahın erken saatlerinde, otelin bahçesindeyim ve grubu bekliyorum. Bugün kesinlikle çok yorucu bir gün olacak, çünkü kocaman Angkor Wat tapınağını ve bazı başka yerleri ziyaret edeceğiz.
TukTuk ile Angkor Wat yolculuğu..
Tuktuklara bindik ve Angkor Wat tapınağına gidiyoruz!
Dünyanın En Büyük Tapınağındayız! – Angkor Wat
Müthiş ve çok büyük bir tapınak, kesinlikle burayı burada anlatmam yetmez, görseller yetmez. Bir gün kendiniz buraya gelip görmelisiniz, mutlaka!
Angkor Wat Hakkında
Angkor Wat, dünyanın en büyük dini abidesidir. Yaklaşık ölçüsü 1,626,000 m2 olan bu tapınak, 12’nci yüzyılda (1101 – 1200 yılları) Khmer kralı Suryavarman II tarafından inşa edilmiş, resmi olarak Hindu kökenli bir tapınaktır. Bu tapınak 13. Yüzyılda Vişnu adında bir Hindu tapınağı iken daha sonra 13. Yüzyılda Budist tapınağına çevirildi. 14. yüzyılda Kmer Krallığı başkentinin Phnom Penh’e taşınmasından sonra terkedilip orman tarafından sarılıp sarmalanmış olarak kaldı ve 1858’de Fransız doğa bilimci Henri Mouhot tarafından yeniden keşfedildi. Üzerinde toplanmış topraklar ve vahşi otlar, 20. yüzyılda temizlendi. Yapı, günümüze dek oldukça iyi bir korunma altında ulaşabilmiştir ve kuzeyindeki Angkor Thom antik şehri ile birlikte 1992 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiştir.
Angkor Wat tapınağının neredeyse her yerini gördük, şimdi aynı tuktuklarla başka bir yere gidiyoruz. burası birkaç km ötede başka bir alan, yine Hindu tapınaklarına ait bir yer. Burası ufak bir yer, sadece fil tarzı bir yapı görebildik devamında ise bir ormana gidiyoruz.
Angkor şehrinde büyük bir orman
Zaten kocaman bir ormanın içinde inşa edilmişti Angkor Wat ve bizde bu ormanlardan birine gittik.Bu ormanda çok yaşlı ağaçlar görebilirsiniz. Ormandaki bazı ağaçların yaşları 500 ila 700 yıl olduğu tahmin ediliyor.
Yorucu bir gezi olduğunu suratıma bakarak anlamışsınızdır. Çok yorucuydu gerçetken. Çünkü kocaman bir tapınağı ve çevresini bir günde bitirmeyi amaçlamıştık, başardık ama yorulduk bayağı 🙂
Bitti mi? hayır daha bitmedi 🙂 Doğrusu sizi, bu tarihi yapılarla alakalı daha fazla görsel gösterek bunaltmak istemezdim ama görmenizi isterim. Çünkü her gezi yazısında Angkor Wat’ta görebileceğiniz her görsele ulaşamayabilirsiniz, o kadar büyük bir tapınak işte. Fakat yine de bu yapıları görmekten sıkıldıysanız daha aşağıya gidip Kamboçya gezimizdeki diğer detaylara ulaşabilirsiniz.
Angkor Wat ziyaretimize ara veriyor ve öğle yemeğimiz için yola çıkıyoruz. Daha sonra otobüsümüze geri dönerken yine Angkor Wat çevresinden, yakınındaki nehirden geçeceğiz. Burada birkaç fotoğraf daha çektim sizlere az sonra göstereceğim.
Viroth Restaurant – Öğle yemeğindeyiz
Yorucu bir gezinin ardından iyice aç hissetmeye başlamıştık. Ama bu sefer dünkü yediğimiz yemeklerden farklı, daha çok Vietnam yemeklerine benzer bazı yemekler yedik. Yeterince doyurucu olduğunu söyleyebilirim 🙂
Az önce bahsettiğim Angkor Wat Nehir tarafına tekrar geldik. Buradan birkaç kareler..
Hindu tanrısı Vişnu’nun hikayeleri sanata dökmesi
Bir bisiklet tekeri gibi şeyler görebiliyorsunuzdur, fazla detaylı inceleyemedim ama burada edindiğim bilgiye göre, bazı hikayeler Hindu tanrısı Vişnu tarafından böyle sanata dökülmüş.
Angkor Wat bir Hindu veya Budist tapınağı mıdır?
Aslında her ikisi de. 12. Yüzyılın başlarında Hindu tapınağı olarak inşa edilmişken daha sonra 13. Yüzyılda bir Budist tapınağı haline dönüştürülmüştür.
Angkor Wat gezim sona erer..
Bence buraya gelip bu muzzam tapınağı görmelisiniz. Kesinlikle tavsiye ederim.
Tonle Sap Gölü Yolculuğu
Tonle Sap: Kelimenin tam anlamıyla büyük nehir (tonle) taze, tuzlu değil (sap), yani “büyük göl” olarak çağırılan, Mekong nehrine bağlanan 120 km uzunlukta bir nehir. Mekong’un her yıl su ve çökeltilerle doldurduğu doğal ve tarımsal habitatların bir mozaiği ile kaplı 12.876 km2 (4.971 m2) Kamboçya’nın taşkın yatağında, karmaşık bir hidrolojik sistemin merkezi bölümünü oluştururlar
Tonle Sap Gölü, Güneydoğu Asya’nın en büyük tatlısu gölü, dünyanın da az sayıdaki verimli tatlı su kaynakları arasında. 300’den fazla balık, 20’den fazla yılan, timsahlar, kaplumbağalar, su samurları, leylek ve pelikan gibi 100’e yakın kuş türünün yaşam alanı. Bu nedenle 1997 yılında UNESCO Dünya Biyosfer Rezerv Alanı olarak ilan edilmiş.
Bu göl, Kamboçya’nın protein ihtiyacının yaklaşık %50’sini kapsarmış, o da yılda 400 bin ton demek! Bu gölde yerliler, balıkçılık yaparak geçimlerini sürdürürler. Dünyada az sayıda verimli olan tatlı sulardan biri olan bu gölde 300’den fazla balık, 20’den fazla yılan, timsahlar, kaplumbağalar, su samurları, leylek ve pelikan gibi 100’e yakın kuş türü bulunur.
Yağışsız sezonda derinliği 1 metreye düşen ve 2 bin 700 kilometrekarelik alanı kaplayan göl, mayıs – ekim ayları arasındaki muson yağmurları mevsiminde 16 bin kilometrekarelik alana genişliyor, derinliği de 8 metreye ulaşıyor. Haliyle gölün içi veya kıyısı diye ayırt etmeksizin kurulan bütün evlerin bu değişime ayak uydurabilmesi gerekiyor. Bu nedenle farklı köylerde farklı ev tipleri var.
Farklı köyler ve farklı evler
Bu köylerde geleneksel Kamboçya ürünleri yani yiyecekten hatıralık ürünlere kadar birçok şey satılır, sunulur. Her köylü misafir ağırlamaz, bazı köylüler misafirlere açık olur, onları ziyaret ettiğinizde Budist – Hindu tanrıları, Kamboçya hatırası (süslük hatıralık) eşyalar satarlar. Bazı köylülerde gerçek timsah ve yılan ile beraber, hatıralık timsah ve yılan ürünleri de görebilirsiniz.
Heykeltıraşlar
Ülkenin geneli Budist olduğu için bu tarz heykeltıraşlar ülkede meşhur. Ülkede en iyi heykeltıraş yapan yerlerden birini ziyaret ettik. İşte buradan bazı kareler.
Siem Reap’te alışveriş
Siem Reap merkezinde büyük bir çarşı bulunur ve oradan Kamboçya’ya ait her türlü geleneksel ve hatıra ürünlerini rahatça bulabilir, meyvelerini satın alabilirsiniz. Daha öncc yukarıda bahsettiğim gibi tekrar hatırlatmak isterim, ülkede dolar neredeyse her yerde geçmekte, kendi para birimleriyle bire bir aynı sıklıkta dolar da kullanırlar. Dolar olarak ödediğiniz ürünün para üstü KHR ile verilirse şaşırmayın!
Güzel kafeler
Acıktığınız zaman, özellikle hamburger ve pizzaları aratıyorsanız size göre çok kafe var. Bazı yerler biraz pahalı çünkü dolar cinsinden satılıyor ve turistik bir bölgedeler ama güzel hamburger yapanlara da denk gelebilirsiniz. (Domuz eti yemiyorsanız et seçiminizde dikkat edersiniz :))
FCC Restaurant
Akşam yemeğimiz için bir başka güzel lokantadayız. Bu sefer biftek yemeği yedik, güzeldi. Restoranda maalesef fazla fotoğraf çekmedim ama iç ve dış mekanı hoş dizayn edilmiş bir restoran.
Pub Street
Güdüz Angkor Wat, gece ise Pub Street Siem Reap’ın kalbidir. Gece canlı müziklerle ve eğlenceye gelen insanların trafiği ile yoğun olan bu sokak aynı zamanda birçok bar, dans, masaj gibi birçok eğlence mekanlarına ev sahipliği yapar.
Kamboçya gezi notlarımda sona geldik. Ertesi gün Tayland başkenti Bangkok’a hareket edip. günü birlik geziden sonra İstanbul’a döneceğiz.