Lviv, Ukranya | Haziran 2016
Ülke: Ukrayna
Dil: Ukraynaca
Para birimi: Grivna (UAH) (1 TL -> 8.60 Grivna – Haziran 2016)
Nüfus: 45.49 milyon (Lviv: 860,000)
Lviv seyahatımdan bir video klip
Ukrayna tehlikeli bir ülke mi?
Ukrayna’ya bilet aldıktan sonra bazı yakınlarım “gitme, mafya var, Rusya Ukrayna’ya saldırabilir, uçağına füze atabilirler” gibi şeyler söyleyerek beni ürkütmeye çalıştılar fakat ben onları dinlemedim ve Ukrayna seyahatımı 13 Haziran 2016 tarihinde tek başına giderek gerçekleştirmiş oldum. Onların dediklerini pek önemsemedim çünkü ben zaten kendime güvenmiştim, arkadaşlarımın bu konuda benden daha iyi araştırmaları ve tecrübeleri olmadığını düşündüm ve bu düşüncemle kendime güvenerek Ukrayna’ya kendi seyahatımı gerçekleştirdim. Gece-gündüz sokaklarda tek başına yürüdüm hiçbir sorun da yaşamadım. Hatırlatma: 17 Temmuz 2014 tarihinde Donetsk, Ukrayna’da Rusya veya Ukrayna, hangi ordu tarafından gerçekleştirildiği henüz bilinmeyen bir saldırı nedeniyle bir yolcu uçağı vurulmuştu. Malezya Havayolların’a ait Boeing 777-300ER tipli MH317 uçuş no’lu bu uçak, Rus-Sovyetler birliği yapımı BUK füzesiyle vurulmuştu. Bu olay, Ukrayna veya Rusya’ya seyahat gerçekleştirecek olan insanları iyice ürkütmüştü. Ancak ben bunları bilen ve gitmeden önce oraları iyi araştıran birisi olarak Ukrayna’nın batısının şu an itibariyle tüm Türkiye’den daha güvenli olduğunu söyleyebilirim. Ukrayna’nın batısı aslında hemen hemen her hangi bir Avrupa ülkesinden farksız, gezmek için güvenli bir bölge. Lviv bir Avrupa şehridir, sokaklarda yalnız yürümekten bile çekinmeyin ama bununla beraber dikkatsiz de olun demiyorum 🙂 elbette her zaman her yerde her şey için dikkatli olacaksınız.
13 Haziran 2016 tarihinde Lviv’e hareket etmek için Atatürk Havalimanın’da.
Uçuş öncesi, Ukrayna Uluslararası Havayolları (Ukraine International Airlines), Boeing 735 tipli uçak ile..
Kiev uçuşu
İstanbul’dan Lviv’e Kiev aktarmalı gittim, İstanbul Atatürk Havalimanından, Kiev Boryspil Havalimanı’na uçuş yaklaşık 1 saat 20 dakika sürdü.
İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Kiev uçuşu için kalkış – VİDEO
Kiev’e iniş – VİDEO
Kiev Boryspil Havalimanı’nda
Gördüğüm en sakin, en rahat havalimanlardan bir tanesi. Kiev Boryspil havalimanı, aslında küçük bir havalimanıdır yani kendinize bir an “gerçekten Kiev mi lan burası?” gibi soraşınız da gelebilir. Bu havalimanda en çok beğendiğim özellik ise havalimanının her yerinde ücretsiz, hızlı bir WiFi hizmeti veriyor olmalarıdır. Hızını speedtest ile ölçtüğümde 22.5 Mbit olduğunu fark ettim, gerçekten iyi bir hizmet bence.
Ukrayna’ya giriş & Vize hakkında
Ukrayna, Türkiye vatandaşlarına Ağustos,2012’den beri vize uygulamamaktadır. Bu vize anlaşması gereği, Türkiye vatandaşları, Ukrayna’da 60 güne kadar vizesiz kalabilecekti, ayrıca bugün gelen yeni bir haber (30 Haziran 2016) Ukrayna ve Türkiye arasında vize süresini 90 güne kadar uzatma konusunda bir anlaşma oldu, artık Türkiye ve Ukrayna vatandaşları her iki ülkede 90 güne kadar vizesiz kalabilecek.
Ülke sorunsuz bir giriş için, sadece pasaportunuzu ve biletinizi yanınızda bulundurarak Ukrayna’ya gitmeniz mümkündür ancak, bunlarla beraber yanınızda otel rezervasyonu veya konaklayacağınız yere ait bir çıktı ve uçak bileti çıktısını yanınızda bulundurmanız önerilir. Ukrayna polisi size neden geldiniz diye sorsa da cevaplarınız onlar için yeterli olmayabilir, ama bu evrakları görmeleri durumunda sizin ne kadar ve nerede kalacağınız hakkında bilgileri öğrenmiş olacaklar dolayısıyla fazla soru sormalarına gerek kalmayacak. Bu arada bana tek bir tane soru soruldu “neden Kiev’e geldiniz?” ben de Lviv’e aktarmalı gideceğimi söyledim, sorun yaşamadım hemen giriş izni verdiler.
Kiev’den Lviv yolculuğu
Kiev Boryspil havalimanında Lviv uçuşu için iç hatlar bölümüne gittim. Bu uçuş için havalimanda yaklaşık 4-5 saat bekledim. Orada elektronik cihazlar için birkaç priz mevcut olmasından dolayı bu kadar beklemekten hiç sıkılmadım diyebilirim. Bu yolculuğumda, hayatımda ilk kez Boeing ve Airbus haricinde başka bir uçağa binmiş oldum. Embraer 190 bir Brezilya üretimi, yaklaşık 110 yolcu kapasitesi var. Bu uçakta orta koltuk diye bir şey yok, her sırada 2 koltuk bulunuyor. Bu uçak, Türkiye’de BoraJet havayollarında da tercih edilmektedir.
Kiev Boryspil Havalimanı’ndan Lviv uçuşu için kalkış – VİDEO
Lviv Danylo Halytsky Uluslararası Havalimanı’na iniş – VİDEO
Lviv Danylo Halytsky havalimanı Lviv şehir merkezine yaklaşık 10 KM uzak. Taksi tercih edebilirsiniz veya daha önce rezerve etmişseniz, oteliniz sizi havalimanından transfer edebilir. Otele gitmek için sadece taksi tercih ettim, otobüsler ve diğer ulaşım sistemleri hakkında bilgim yok maalesef. Taksiye binmeden önce pazarlık yapmayı unutmayın. 250-200 grivna civarında ücret istiyorlar genelde fakat bunu düşürmeniz mümkün, o da pazarlık yaparak. Ben giderken 250 istediler 200’e anlaşamadım ama emin olun çok yorulmuştum artık otelime yerleşmek istiyordum, orada daha fazla zaman ayırıp taksicilerle görüşüp bu fiyatı daha da indirebilirdim fakat taksiye 10 KM’lik mesafe için 250 grivna (29 TL) aslında bizim için çok değerli bir rakam değil, onlar için çok. Otelden havalimanına gittiğim gün taksici 87 Grivna istemişti yani gördüğünüz gibi, havalimanında bekleyen taksiciler daha fazla para talep ediyor. Zaten dünya genelinde taksilerle havalimanlardan şehir merkezine gitmek pahalı olur.
Ukrayna ekonomisi
2014’te başlayan Rusya krizinden beri Ukrayna ekonomisi eskiye nazaran daha zor günler geçiriyor, fazla kazanmıyorlar.Ukraynalı bir çalışanın aldığı maaş 100-200 dolar arasında. Ülkede, süpermarket poşetlerin ücretli olması gibi bazı şeyler bize tuhaf gelse de, ülkede satılan birçok şey Türkiye’den oranla daha ucuz. Mesela oraya gitmişken bir teknoloji-elektronik mağazasını ziyaret edebilirsiniz, belki uygun fiyata dilediğiniz bir telefonu da satın alabilirsiniz. Ben kardeşim için buradan bir telefon aldım Türkiye fiyatına göre daha ucuz.
Lviv’de
Lviv şehrine vardığım ilk günden; şehir merkezinde çektiğim birkaç kare..
Adam Mickiewicz heykeli
Bu heykel, Polınyalı bu şair, Adam Mickiewicz için yapılmış. Adam Mickiewicz hakkında bilginiz yoksa, onun hayatını araştırmanızı tavsiye ederim. Bu şair daha sonra İstanbul’da yaşayıp, Türk ordusunda bir katip olarak çalışmıştır. İstanbul’da bir hasta ziyareti sırasında, kaptığı kolera adlı bir hastalık nedeniyle 10 gün içerisinde ölmüştür. Ölmeden önce İskender Paşa’ya şunu söylemiştir;
“İstanbul’da, koleradan öleceğimi bilseydim, yine buraya gelirdim. Çünkü bu benim görevimdi. Ben, Fransa’da bir ilim akademisinin umumi katibi olmaktansa, bir Türk taburunun katibi olmayı tercih ederim.”
Lviv Town Hall
Lviv Town Hall, Lviv şehrinin Rynok meydanında bulunan belediye binasının üstünde bir kilise, aynı zamanda bir turistik mekandır. Bu kuleye çıkmak için belediye binasından 15 grivna karşılığına bilet alıyorsunuz ama ondan sonra yorucu bir adım var.. Yaklaşık 400 adımlık merdivenle yukarı çıkmanız gerekiyor, biraz yorucu olsa da en üst kata vardığınız zaman Lviv’in temiz havasıyla rahatlıyorsunuz. İşte tepeden manzaralar..
Arsenal Museum
Arsenal, bir top-cephane müzesidir. Müzenin içinde, Büyük Kuzey Savaş’ından kalma silahlar sergilenmektedir. Arsenal Museum giriş binasından içerisine kadar birkaç fotoğraf
High Castle
Yürüyüş yapmak, doğal bir ortama gitmek ve temiz hava almak isteyenler için güzel bir yer. Yüksek kale anlamına gelen burası aslında bir dağ üzerinde konumlanmış bir tepe. Tepede Ukrayna bayrağı etrafında askerler ve burayı ziyaret eden insanlar var. Burada şehir manzarasını uzaklardan görme ve temiz hava alma fırsatınız oluyor, ancak Lviv Town Hall için anlattığım gibi burada da merdivenler var, aslında yürüyüş yapmak için çok iyi bir mekan.
Rynok meydanı hakkında
Rynok meydanında araç trafiği yok, taksi sizi yaklaşık 300-400 metre ileriden bırakıyor, siz ise yürüyerek Rynok meydanının içine gidiyorsunuz. Dilerseniz sokak ortasındaki tramway ile de gidebilirsiniz ama hiç denemedim, fiyatı ne kadar ya da bedava mı hiç bilgi edinme fırsatım olmadı, doğrusu ben yürümeyi tercih ettim.
Lviv nüfusunun %85’i kadınlardan oluştuğu iddia edilen konu hakkında
Lviv’de kadın nüfusunun fazla olduğunu elbette fark ettim, nüfus bakımından fazla oldukları doğru ama kadın nüfusunun %85 gibi bir üstünlük olduğu hakkında iddialar bir abartı olup tamamen turizm şirketlerinin uydurmasıdır.
Nüfusu ve insanları hakkında
860,000 nüfusunun içinde %88’i Ukraynalı, %8’i Rus ve %1’i Polonyalıdır. İngilizce bilenlerin sayısı çok az. Lviv dindar bir şehirdir, şehrin birçok yerinde kilise görürsünüz. Hristiyan ve Yahudi dinleri, bu şehirde en yaygın olan dinlerdir.
Yemekleri
Maalesef, 3 günlük bu gezimde Ukrayna yemeklerini fazla tatmadım çünkü ilk denememde beğenmedim. Ukrayna’nın yemek kültüründe pek iyi olduğu söylenilmez, genelde hamur&börek tarzı yemekleri var. Kendilerine has çorbaları var ama internet üzerinden Türklerin, Ukrayna çorbaları hakkında yorumları iyi değildi ben de çorbalarını denemedim. Otelde biftek yedim ama onu da beğenmedim. Kaldığım 3 gün boyunca Mc Donald’s a gittim, orada alıştığım fast foodlarla karnımı doyurdum. NOT: Ukraynalılar iyi İngilizce bilmedikleri için büyük kısmı Mc Donalds (Mekdanılds) yerine (Mekdonalds) diyor, ben Mc Donald’s adreslerini sorarken anlatmakta zorlandım, elimi hamburger yer gibi yapınca anlıyorlar 🙂 bu arada Lviv’de Burger King bulamadım.
Türk restoranlarına gidin
Lviv Döner Kebap (Львів донер кебаб) adında bir Türk lokantası var, gerçekten kaliteli dönerleri var tavsiye ederim.
Gitmediğim bir yer var, Taksim Restaurant, ancak onların hakkında biraz kazık olduğuna dair yorumlar gördüm yine de gitmeden bir şey diyemem.
İlk kez tanıştığım bu Azeri kardeşimiz Jamil’in dükkanını gezdim
Lviv’de son günümde, dayımın bir arkadaşı olan Jamil (cemil) ile buluştum, sağolsun bana bir t-shirt hediye etti,Lviv şehri hakkında daha fazla bilgi verdi ve az önce bahsettiğim Lviv Döner Kebap restoranına götürdü. Orayı kendisinden öğrendim. Kendi çalışanlarını sonradan kendi rızalarıyla Müslüman olmalarına yardımcı olmuş. 16 yıldır Ukrayna’da yaşıyor. Jamil kardeşimiz Lviv’in Krakow pazarında tekstil işletmektedir. Türkiye’den alıp satıyor, dilerseniz onu ziyaret edebilirsiniz. Krakow pazarın içinde Türk bayraklı dükkan görürseniz orası Jamil kardeşimizin dükkanıdır. Yanında Ermeni bir satıcıyla rekabet etmekte. Ayrıca ailenize bir şeyler almak için tercihiniz olabilir, burası Krakow Bazaar.
Bisiklet turu
Lviv’de bisiklet kiralamayı düşünüyordum ve yerini buldum. Rynok meydanında, Lviv Town Hall’un hemen karşısındaki binada zemin katta bisiklet kiralama yeri mevcut, dilerseniz oradan alabilir veya şehir merkezinde başka yerlerde de görebilirsiniz, ancak başta tarif ettiğim yerde kiraladığım bisiklet için saati 40 grivna yani 4 TL, 2:30 saat için 100 Grivna (11,6 TL) ödedim, orada bisiklet kullanmak gayet eğlenceli, düşünen herkese tavsiye ederim. Bisiklet kullananlar genelde şehir merkezinden uzak yerlere gidiyorlar, siz de dilerseniz doğal ortamlara, parklara gidebilirsiniz. Ben son günümde kiraladığım için buna zaman ayıramadım ama Azeri arkadaşla buluşmaya bisikletle gittim bisikletle döndüm sonra tabi Rynok merkezinde birkaç tur attım onun videosu da aşağıda
Rynok merkezinde bisiklet turu – FULL VİDEO
Gece hayatı
Lviv şehrine gidip de eğlenmeden dönmek olmaz, Lviv şehrinde bilinen birkaç gece kulüpleri hakkında bilgi vereblirim.
Metro Club
Metro Club bir Türk tarafından işletilen bu gece kulübü aynı zamanda Lviv’de Türklerin ve Arapların en çok ziyaret ettiği gece kulübü mekanı olarak tanınmaktadır.
Burası sadece bir kulüp olmayıp aynı zamanda bir cafedir.