Photoshop – Bir fotoğrafa lens bulanıklığı verme
Fotoğrafta bulunan bir nesnenin arkasını, sanki profesyonel bir fotoğraf makinesi ve lensi ile çekilmiş gibi.. Nesnenin arka planını bulanıklaştırmak istiyorsunuz. Çok basit. Burada önemli olan iki tane söyleyeceğim bir şeyler vardır. Birincisi, fotoğraf bulanıklaştırmaya uygun olacak. Bulanık olmayacak ön nesnenin arka planı uzak bir mesafeye sahip olsun. Photoshop’un Lens blur özelliği, arka planı uzak mesafeli, yeşillik veya kalabalık olan mekanlarda çekilmiş fotoğraflarda daha güzel sonuçlar vermektedir.
bulanıklığı, nesnenin yakınlığına göre artırmanız olacaktır. Eğer nesne fotoğrafa çok yakın değilse ve bulanıklığını abartırsanız o zaman komik duruma düşer ve mantık dışı, kalitesiz bir bulanıklaştırma olur. Gerçekçi olmasını istiyorsanız, nesnenin yakınlığına göre bulanıklaştırmayı ayarlamayı unutmayın.
Bu dersi sizlere sunmak için dün bahçemizdeki futbol topum Nike Total 90’ın fotoğrafını çekmeye karar verdim. Arka plan bulanıksız bir şekilde fotoğrafını çektikten sonra size buradan, Photoshop’taki lens blur özelliğinin nasıl kullanacağınıza dair bilgiler vereceğim.
Lens blur öncesi ve sonrası
Nasıl başlıyoruz?
İlk öncelikle lens blur ile bulanıklık efekti vereceğniz fotoğrafınızı açın. Buradaki obje futbol topu yuvarlak bir nesne olduğundan dolayı en basit yolu Quick Selection Tool aracıdır, isterseniz Pen Tool (Kalem aracı) ile de yapabilirsiniz. Şimdi, bulanık efekti olmayacak yerleri seçili tutacağız sonra seçtiğimiz bölgenin dış tarafını bulanık yapacağız.
Quick Selection Tool‘u seçtim ve lens bulanıklığı olmayacak, kameraya yakın nesne olan futbol topunu ve altındaki çimi seçili tutuyorum. (Çime daha sonra hafif lens bulanıklığı uygulayacağız)
Futbol topunu ve çimi seçili hale getirdik ve şimdi Select -> Inverse ile seçtiğimiz bölgelerin dışını seçmiş oluyoruz. Yani futbol topu ve çim haricinde olan her yer seçildi, futbol topunu ve çimi bulanıklıktan ayırıyoruz.
Evet, gördüğünüz gibi, futbol topu ve çim haricinde her yer seçili.
Üst menüden Filter -> Blur -> Lens Blur…‘u açıyoruz..
Buradan lens bulanıklığını ayarlıyoruz. Her fotoğraf için aynı ayar olmaz, fotoğraftan fotoğrafa göre değişir yani yukarıda dediğim gibi, bulanıklığı fazla da abartmayın, eğer ön nesne kameraya yakınsa ve büyük bir nesneyse, bulanıklığı normalin üzerinde belirleyin ki gerçekçi olsun. Bulanık ayarlarını, aşağıda sağda bulunan Radius ile ayarlayabilirsiniz. Hemen altında bulunan diğer ayarları da deneyip farklı bulanıklaştırma şekli ortaya çıkarabilirsiniz. Ben bu kadar bulanıklık uyguladım yani çok güzel oldu da demiyorum sonuçta burada amaç sizlere bu dersi anlatmaktır. Elbette ne kadar çok çalışanız, o kadar daha güzelini yaparsınız.
Şimdi, topun altında bulunan çimin, ağaçlara kadar olan mesafenin uzaklığını belli etmek, daha doğrusu daha gerçekçi bir lens fotoğrafı yapmak için, çime hafif bir lens bulanıklığı ekleyeceğiz. Bunun için Pen Tool‘u seçiyoruz.
Pen tool ile böyle bir alan çiziyoruz.
Daha sonra CTRL + Enter tuşlarıyla, bu çizdiğimiz alanı seçili duruma getiriyoruz.
Yine Filter -> Blur -> Lens Blur…‘a gidip, bu sefer daha deminkinden daha az bir bulanıklık uyguluyoruz.
Bulanıklaştırmayı uyguladık. Öncesi ve sonrası böyle
Şimdi topun sağ tarafındaki alanına da aynı bulanıklığı bir kez daha uygulayalım.
İşte sonuç
Bu paylaşımım sizin için faydalı oldu mu? dilerseniz bana bir kola ısmarlayabilirsiniz.. Eğer bana bir kola ısmarlamaya razıysanız buraya tıklayın.