Saigon (Ho Chi Minh), Vietnam Gezisi ve Notları
18.09.2019 tarihi itibariyle ilk uzak doğu seyahatimi, Vietnam uçuşumla gerçekleştirmiş oluyorum.
Vietnam Hakkında
Konumu: Güney Asya – Haritadan görüntülemek için tıklayın –
Sosyalist bir ülke, nüfusu yaklaşık 95,60 milyon. Başkenti Hanoi.
Para birimi Vietnam Dong (VDN). Türk Lirası şu an itibariyle (Ekim 2019) 4 kat daha değerli. Yani Vietnam Dongu ile gösterilen bir fiyatı dörde çarpıp TL karşılığını, aynı şekilde TL’den dörde bölüp, TL (TRY) fiyatının, Vietnam Dongu (VDN) karşılığını görebiliriz.
Daha önce birçok ülkeye gitmiş, gezmiş birisi olarak, ilk kez Vietnam’ı görmeye gidiyorum ve bu kez iş gezisi olarak gitmiş bulunurum. İş gezimizi bir tur firması düzenledi, dolayısıyla vize ücretlerini ve işlemlerini de kendileri hallettiler. Vizesini almak benim için çok kolaydı. Sadece 2 adet fotoğraf ve pasaportumun kimlik bilgilerinin bulunduğu ilk sayfanın görüntüsünü çekmek ve bunları ilgili gezi firmasına göndermekten başka bir şeyle uğraşmadım diyebilrim.
Fakat yine de, Vietnam vizesini almak isteyen sizler için biraz araştırdım. Vietnam vizesi C1 vizesi olarak alınır. Benimki de öyleydi, sadece elimde Vietnam Onay Mektubu denilen bir belge vardı ve bu belgeyi orada doğrulattım. Fakat duyduğuma göre, vize başvurusunda bulunacağınız yer çok önemli. Yani sahte vize belgesi ile karşılaşanlar ve bu sebepten dolayı havalimandan dışarı çıkamayanlar olduğunu öğrendim. Orijinal bir iş olmalı ve kesinlikle ucuzdan kaçmalısınız. Elimdeki o belgeyi ve pasaportumu memurlara teslim ettikten sonra, 10 günlük vizemi pasaportuma bastılar. Bunun bir 25$ ücreti olduğu söyleniyor, tabii ki ben para ödemedim, gezi acendası ödediği için.
Vietnam vizesi alma
- Pasaportunuzun görüntüsü ve uçak bileti rezervasyonlarınızı mail veya Whatsapp aracılığıyla firmaya gönderiyorsunuz. (Aslına gerek yok)
- Firma başvurunuzu göç idaresine iletiyor. Ortalama 7 iş günü içerisinde vize onay mektubunuz çıkıyor ve belgeniz size mail ortamında iletiliyor.
- Ödemeyi belge çıktıktan sonra gerçekleştiriyorsunuz. Firma size ödeme yapmadan önce konsolosluğu arayarak belgenin doğruluğunu teyit etme güvencesi de veriyor.
- Vietnam’a vardığınızda havaalanında vize yetkililerine pasaportunuz, vize onay mektubunuz, 2 adet biyometrik fotoğrafınızı ve 25 USD teslim ediyorsunuz. Vizenizi ortalama 15 dk içerisinde basıp veriyorlar. Ardından pasaport kontrolüne geçip Vietnam’a sorunsuz bir şekilde giriş yapıyorsunuz.
Bu bilgileri bir firmanın sitesinden aldım, kendileri güvenilir mi bilemiyorum, dolayısıyla olumsuz bir şey olursa ben sorumlu olmak istemiyorum. Siz en iyisi kendiniz güvenilir bir firma araştırın ve vize için başvurun.
Ücretler : Tek girişli vize 90$, çift girişli 110$, Express vize (3 iş günü) 150$
Ho Chi Minh Kenti (Saigon)
THY 162 uçuş no seferli uçuşuşumuz, gece vakti yerel saat saat 02:14 itibariyle başlıyor. Yaklaşık 10 saat 45 dakikalık uçuşun ardından, yerel saat 16:30 gibi Ho Chi Minh Kentine varıyoruz.
Ho Chi Minh kenti, yaklaşık 8 milyon nüfusa sahip ve Vietnam’ın en büyük şehri. Vietnamlılar bu şehre, daha çok eski isimden kalma olan “Saigon” yani Saygon diyorlar, yani daha çok bu isim ile çağırırlar bu şehri.
Motorsiklet kullanımı çok yaygın bu şehirde. Dışarıda olduğunuz sürece her an motor sesi, egzos kokuları alabilirsiniz. Öğrendiğim bilgiye göre Vietnam, Çin,Hindistan ve Endonezya’dan hemen sonra en çok motorsiklet kullanılan ülkelerin sıralamasında 4. sırada yer alıyormuş. Trafikte kadın nüfusu oldukça çok. Bir trafik ışığında kadın-erkek sıra sıra, yan yana dizilir, herkesin kaskı mutlaka vardır. Kask kullanılması zorunludur. Bu arada kadın sürücülerden bahsetmişken belirteyim, Vietnam’da kadın çalışanlar, bazı diğer ülkelerdeki kadın-erkek çalışanlara göre daha fazla. Yani bilet almaya gidersiniz kadın görürsünüz, bota binersiniz, size yardımcı olacak çalışan kadın olabilir. Sanırım bu, kadınlara olan değerin önemini gösteriyor ve orada gördüğüm güzel şeylerden biriydi.
Araba kullanımı motorsikletlere göre daha az olsa da, şehirde inanılmaz bir trafik yoğunluğu var! 5 dakika mesafede uzak bir yere gitmek istiyorsunuz ve gündüz vaktinde gidiyorsanız, oraya yaklaşık yarım saat veya 45 dakikada varırsanız şaşırmayın! Trafik inanılmaz yavaş ilerliyor ve çok sıkıcı. Belli bir yere kadar yavaş gidiyor, o da şehrin genelini kapsıyor, devamında çamurlu, göl kenarlı yollar karşılıyor sizi zaten 🙂
Vietnam insanları nasıl? & Vietnam güvenli bir ülke mi?
Vietnam insanlarını dış görünüş açısından daha çok Çinlilere benzetiyorum. Dış görünüşte Çinlilere benzemelerinden ziyade, çalışkan, sosyalist ve dürüst olmaları da Çinlilere benziyor, yani kültür dahil birçok bakımdan Çinlilere benzerler. İnsanları genellikle çalışkanlardır, aynı zamanda çoğunlukla dürüst ve iyi insanlardır. Dürüst olmalarının bir diğer sebebi olarak, sosyalist bir devlette oldukları için ağır cezalarla karşı karşıya kalmaktan korkmalarının etkisi olabileceğini düşünüyorum, kolay kolay dolandırıcılık yapmazlar fakat bu, oranın güvenli bir şehir veya ülke olduğunu mu gösterir? Hayır tabii ki de. Bir taksiye binerken, taksiden inerken, yolda yürürken, kısacası her zaman, her yerde kıymetli eşyalarınızı koruyun. Bilmiyorum, belki denk gelenleri vardır ama ben Vietnam’da hiç dilenciye denk gelmedim ama zengin bir ülke de değil yani. Kadın çalışanları bizim ülkeye kıyasla daha çoktur, genellikle tarlada kadınlar çalışır, yani kadınları gerçekten ülkelerinin anneleri gibiler! İnsanlarındaki mutluluğa değinirsek, Vietnamlıların komşusu Kamboçyalılar ile kıyasladığımda, onların Kamboçyalılar kadar mutlu olmadığını fark ettim. Vietnamlıları daha çok içlerine kapanık,ciddi ve mutsuz gördüm, bu durumu Kamboçya’ya geldiğim gün, oradaki insanların güler yüzlü ve ilgili olduklarını gördüğüm an fark ettim. Olabilir, insanlar mutlu olmayabilir, saçma bir kıyaslama da olabilir ama mutluluk bir ülkede de kültürde de önemli bence ve ilginç geldi bana o an çünkü 🙂 Mesela Vietnam’a indiğimiz gün polisler ciddi ve soğuk olurken, Kamboçya durum aksine, insanları daha hoş ve ilgiliydiler ama sosyalist devletler bunu gerektirir, yani sıkı güvenlik önlemleri alırlar, yabancılara pek güvenmezler, normal bir durum. Zengin olmayan Ho Chi Minh şehrinde yerde yatan bir evsiz veya oturup dilenen bir dilenciye rast gelmedim. Ama illaki vardır dileneni de evsizi de, her yerde olduğu gibi. Fakat tahmin ediyorum, devletleri bu konuda onlara (evsizlere) yardımcı oluyor, neticede 96 milyon nüfuslu bir ülkeden bahsediyoruz!
Ho Chi Minh (Saygon)’a iniş
Konaklamamızı Le Meridien’de yapıyoruz. Bu otel yeterince güvenli ve lüks. Eğer fiyatları sizi fazla etkilemiyorsa bu oteli tercih edebilirsiniz.
Otelimize konakladık ve akşam yemeği için yola çıkıyoruz. Vietnam yemeklerini merak etmişimdir, ilk kez deneyim edinmek üzere yola çıkıyoruz!
Indochine Restaurant
Vietnam’da ilk akşam yemeğinde Indochine restoranında oluyoruz. Burada Vietnam yemeklerini tanımaya başladım. Vietnam yemekleri daha çok balık, diğer deniz etleri & sebze , kızartma ve acı sos ile meşhur diyebilirim.
Restoran ve yemekleri hakkında: Loş bir ortam, benim için uygun değil. Çünkü karanlıkta görmekten zorlanırım o bakımdan pek beğenmesem de garsonları hoş ve güler yüzlüydü. Yemekleri fena değil ama çok beğenmedim, yeterince doyurucu değildi. Vietnamda sanki diet yapıyordum, bana göre genelinde yemekleri pek doyurucu değildi ve bu nedenle bazen dışarıdan, Mc Donald’s gibi ünlü fastfood zincirlerinden sipariş etmem gerekti.
Otelimize geri dönüyoruz fakat bu kez yorgunum, hala uzun uçuşun verdiği yorgunluk üzerimde ve birkaç saat sonra (sabahleyin) Cu Chi tünellerini görmeye gidecektik. Belki yorgundum ama uçakta uyuduğum için pek uykum yoktu. Sabaha doğru uykum gelmez mi.. Maalesef gece uyumayınca uykuya yenik düştüm bir an ve grupla beraber Cu Chi tüneline yolculuğunu 45 dakika ile kaçırdım fakat bu benim için çok şansız bir durumdu, grupla gitmesem bile kendim tek başına gitmeliydim ve gititm! Yaklaşık 20 sene süren ABD-Vietnam savaşının tünellerini mutlaka görmeliydim, görmeden dönmezdim. Sabah uyandım, acilen hazırlandım ve taksi ayarladım. Aslında otobüs de ayarlanabilirdi fakat bunların belli saatleri var ve aktarmalı falandı, uğraşabilecek bir durumda değildim. çünkü Cu Chi tünelleri, şehirden yaklaşık 70km uzaklıkta olduğu için ve dönüş sırasında karanlık saatlere kalmamak için taksi ile gitmeyi uygun buldum.
Yoğun bir trafik, uzak bir mesafe derken hedefe yaklaşık 1,5 saatte vardım. Yolun ortasında taksici telefonunu bana verip “navigasyona orayı girer misin?” demez mi! “Ben nerden bileyim orayı, sen bilmiyor musun?” da diyemiyorum çünkü adam İngilizce bilmiyor 🙂 Biraz zor anlar yaşadım ama çok şükür doğru yere geldim, bizim tur grubu bölgeden ayrılmıştı bile vardığımda. Fakat tur grubunda neredeyse kimseyi tanımadığım için benim için pek önemi yoktu, çünkü benim için önemli olan Vietnam’ı doğru dürüst gezebilmekti. Onları da daha sonra tanıdım, keyifli bir gezi oldu hep beraber 🙂
Cu Chi Tünelleri
Muhteşem bir mühendislik örneği.. Cu Chi tünelleri, ABD-Vietnam savaşı sırasında Vietnamlılar tarafından ABD ordusuna karşı kullanıldı. Yaklaşık 20 yıl süren savaşta, bu tüneller savaşın seyrini değiştirdi. 1945’te başlayan ve 1975 yılında sona eren bu savaş, tarihin en kanlı savaşlarından biri. Savaş sırasında Viet Kong (Komunist Vietnamlılar) gerillaları, işgale karşı toplam uzunluğu 250 kilometreyi bulan yer altı tünelleri kazdı.
Savaşın seyrini değiştiren bu tuneller sayesinde Amerikan askerleri görmediği bir düşmanla savaştı ve yenilgiye uğradı.
ABD-Vietnam savaşının gerçekleştiği bölgedeyim. Tünellere girmek için bilet almanız gerekir. Bilet fiyatı 90,000 Vietnam Dong’u idi. Tek sorun, çevredeki Vietnamlı insanların yeterince İngilizce bilmemesi ve yol tarifi verememeleriydi. Maalesef tüneli braz zor buldum ve hatta o ormanlık alanda bir an panik oldum, kaybolduğumu düşünerek kameraya sarıldığım oldu 🙂
Öyle bir tunel ki, içinde silah depolama,mutfak, hastane, yatakhane, toplantı odası, tuzaklık, tünel kapağının deseni toprak ve yapraklardan oluşan gizli girişler vs.. Yapmışlar.
Tünelleri bulmak biraz zordu ama neticede bulabildim ve tünellere girdim.
Buraya vardığımda, turistlere rehberlik yapan Vietnamlı bir adam ve yanında, tünel hakkında detaylar alan iki Taylandlı kadın turist vardı. Beraber tünellerin içine girdik, içeride ne var ne yok gördük. Tünelin içinde mutfak ve toplantı odaları görünüyor.
Tünel gezisi sonrası Taylandlı arkadaşlarla tanıştım, ev sahipliği yapan Vietnamlı rehberle de muhabbet ettik, beraber fotoğraf çektik.
Burada Vietnamlı rehber bize çay ve yanında böyle bir yiyecek ikram etti.
Kendileri de çaya çay (Chai) diyorlarmış. Bu çay ise yerli çayları yani yeşil çay. Ülkede yeşil çay çok meşhur, o yüzden Vietnam’a giderseniz sevdiklerinize yeşil çay almayı unutmayın!
Yurt dışında bazı ülkelerde arkadaşlarım olduğu gibi, Vietnam’da da bir arkadaşım çıkmaz mı! 🙂
2009’da tanıştığım bir arkadaşım Vietnam’ın başkenti Hanoi’de yaşadığı için çok uzak kalıyordu, programımıza uymuyordu buluşmak ama bu da Saigon’da (HCMC) yaşayan Quynh (İngilizce ismi Annie) adında bir arkadaşım, bana akşam yemeği ısmarladı. Keyifli bir akşam yemeği geçirdik, Vietnam ve Türkiye hakkında bazı kültürel bilgiler paylaştık, güzel bir bilgi alışverişi oldu ikimiz aramızda 🙂 Bir dahakine kendisini Türkiye’de ağırlamaktan memnun olacağımı ilettim.
Vietnamlı arkadaşlarımdan hediyeleri kaptım! 🙂
Bu sefer Hanoi’den Nghia adlı arkadaşımdan hediyeler alıyorum! Otelime gönderdirdiği tişört, hatıralık eşya, Vietnam bayrağı ve bir notu görmek çok hoştu! Ben de kendisine bu ziyaretimde Türkiye’den getirdiğim birkaç çikolata, Türk kahvesi, bisküviler,Türk bayrağı vs.. Hanoi’deki adresine göndermiştim.
Saigon’da yeni bir gün başlar.. Manzara karşısında bir kahveltı keyfi!
Kahvaltıdan sonra grup eşliğiyle Vietnam’ın doğa harikası olan Mekong Deltası’nı gezmek için My Tho’ya gidiyorum. Burada bir tekne yolculuğuna çıkacağız.
Mekong Deltası – My Tho, Vietnam
Sabah saatlerinde Mekong Deltası’nda yer alan My Tho liman kentine hareket ettik. Burası Ho Chi Minh kentine yaklaşık 75km uzakta bulunur. Mola ve ile birlikte yaklaşık 2 saat sürdü.
Mekong Deltası hakkında
Bu delta, Asya’nın en büyük deltası olarak bilinir, 9 büyük koldan döküldüğü için Vietnamca’da Dokuz Ejder Deltası adını alır. Ülkede en büyük prinç üretimi burada gerçekleşir. Ekonomisi balık ve tarım olan Mekong Deltası, daha sonra bir turizm kenti olmuştur. Saigon’a gelip tekne yapmak, doğal güzellikler görmek ve burada yemek yemek isteyen herkese tavsiye ederim.
Burada Hindistan cevizinden yaptıkları şekerleme, bal, deniz hayvanları gibi bazı yiyeceklerin tadına bakmış oldun 🙂
Öğle yemeği olarak Mien Tay Restaurant’tayız
Bui Vien, Saigon
Bui Vien, Viyana karanlığı anlamına gelen bu cadde Vietnam’da en ünlü gece hayatı caddelerinden biri.. Burada masaj salonları, barlar, restoranlar bulunur. Eğlenmeden dönmem diyenler mutlaka gitmeli.
Ve Vietnam gezimiz sona eriyor..
Ertesi gün sabah saatlerinde Siem Reap, Kamboçya’ya doğru hareket ediyoruz. Angkor tapınağını ve Kamboçya’yı görmek, ülke hakkında daha fazla detay almak için Kamboçya gezimi okumayı unutmayın!